Parlement Catalonië stemt voor referendum over afscheiding

Het parlement van de Spaanse regio Catalonië vraagt toestemming om zelf een referendum over afscheiding van Spanje te organiseren. Donderdag stemden 87 van de 135 regionale parlementsleden voor een motie waarin aan het centrale parlement in Madrid wordt gevraagd deze bevoegdheid over te dragen.

VAN ONZE CORRESPONDENT STEVEN ADOLF

MADRID - Met deze uitspraak, die wordt gezien als een mijlpaal na jaren van Catalaans protest, koerst de regio af op een confrontatie met de regering in Madrid.

De motie, die eendrachtig door de nationalistische partijen in het regioparlement werd gesteund, zal op een duidelijk 'nee' kunnen rekenen in Madrid. Daar heeft zowel de regerende conservatieve partij als de socialistische oppositie al eerder laten weten er niet over te peinzen om de grondwettelijke bevoegdheid voor het uitroepen van volksstemmingen aan de Catalaanse regio te delegeren.

De Catalaanse regioregering van nationalisten heeft al duidelijk gemaakt dat zij met de weigering van Madrid hoopt op een nog grotere aanhang voor onafhankelijkheid van de regio.

De stemming vond plaats in een geladen sfeer. Buiten het gebouw van het regioparlement hadden zich demonstranten verzameld die met Spaanse vlaggen protesteerden tegen het referendum. In het debat werd de nationalistische regioregering ervan beschuldigd eenzijdig een volksraadpleging te willen opleggen aan het centrale parlement in Madrid. De conservatieve partij betichtte regiopresident Arthur Mas van chantage. De nationalisten beschuldigden op hun beurt de oppositie van 'angst voor democratie' door zich tegen het referendum te verzetten.

Mas maakte eind vorige maand al eenzijdig bekend dat de inwoners van de Catalaanse regio op 9 november mogen gaan stemmen over twee vragen: moet Catalonië een staat worden en moet het een onafhankelijke staat zijn. Naar verwachting zal de Catalaanse regioregering na het weigeren van de toestemming voor het organiseren van een referendum, de volksraadpleging alsnog officieel uitroepen.

Hiertegen zal de centrale regering in Madrid beroep bij de rechter aantekenen. Het is nog niet duidelijk wat er gaat gebeuren als de rechter bevestigt dat het referendum illegaal is afgekondigd.

De kwestie van de afscheiding van de regio Catalonië geldt als een van de hoofdpijndossiers voor de Spaanse minister-president Mariano Rajoy. De mogelijkheid van een onafhankelijke Catalaanse staat is onbespreekbaar voor de regering in Madrid.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden