Parlement Cambodja accepteert Hun Sens nieuwe co-premier

Het Cambodjaanse parlement heeft woensdag zijn goedkeuring gehecht aan de benoeming van Ung Huot tot eerste co-premier. Ung Huot, die tot nu toe minister van Buitenlandse Zaken was, is de opvolger van prins Norodom Ranariddh, die in het weekeinde van 5 en 6 juli is afgezet door eerste co-premier Hun...

AFP; AP; REUTER

AFP, AP, Reuter

PHNOM PENH

Het parlement besloot tevens de politieke onschendbaarheid van prins Ranariddh op te heffen. Dat betekent dat de prins, die op het moment van de machtsgreep van Hun Sen in Frankrijk was en van daaruit een diplomatiek offensief is begonnen om zijn premierschap terug te krijgen, voor de rechter kan worden gebracht als hij zou terugkeren naar Cambodja. Volgens Hun Sen moet Ranariddh zich verantwoorden omdat hij een bondgenootschap wilde aangaan met Rode Khmers die hun leider, Pol Pot, ontrouw waren geworden.

Het parlement schonk Ung Huot zijn vertrouwen met 87 tegen vier stemmen, met zes onthoudingen. Volgens co-premier Hun Sen is hiermee aangetoond dat de vervanging van prins Ranariddh democratische legitimiteit geniet en niet als 'machtsgreep' door hemzelf mag worden betiteld. 'De crisis is voorbij', zei Hun Sen gisteren.

Eenentwintig parlementsleden schitterden echter door afwezigheid. Veel aanhangers van prins Ranariddh zijn naar het buitenland gevlucht, omdat zich na de machtsgreep van Hun Sen overal in Cambodja gewelddadige zuiveringen hebben voltrokken. Oppositieleider Sam Rainsy, die zich in de Thaise hoofdstad Bangkok bevindt, noemde de benoeming van Ung Huot 'illegaal' en zei dat die door het parlement was goedgekeurd 'in een klimaat van angst en intimidatie'.

De benoeming van Ung Huot moet ook nog worden goedgekeurd door koning Norodom Sihanouk, de vader van de afgezette co-premier, die zich in Peking bevindt voor een medische behandeling.

De Associatie van Zuidoost-Aziatische Landen, die weigerde Cambodja toe te laten als lidstaat toen Hun Sen alle macht aan zich had getrokken, heeft verklaard prins Ranariddh te blijven erkennen als de rechtmatige eerste co-premier. Ook de Europese Unie en de VS erkennen Ranariddh.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden