Parlement blokkeert privatisering

De Tweede Kamer houdt vandaag twee grote privatiseringsoperaties tegen, die van de luchthaven Schiphol en de regionale electriciteitsbedrijven. In beide gevallen wil de Kamer meer garanties tegen misbruik van monopolies door deze bedrijven....

Alle fracties zijn benauwd dat de mainportfunctie van Schiphol in gevaar komt als nieuwe eigenaren de scepter gaan zwaaien. 'Waarom zou de luchthaven Frankfurt, als zij Schiphol overneemt, het internationale verkeer via Nederland laten lopen en niet via de eigen luchthaven?', vraagt PvdA-Kamerlid Van Gijzel zich af.

De VVD suggereert dat de overheid een prioriteitsaandeel moet behouden, waarmee zij de strategische belangen van de luchthaven kan beschermen.

De Kamer twijfelt ook of Schiphol wel een eeuwigdurende concessie voor de grond moet krijgen. Van Gijzel vraagt zich af of het terecht is dat Schiphol de grond met zo'n groot gebaar teruggeeft aan de overheid. 'De Staat is nu immmers voor 78 procent eigenaar van Schiphol, dus ook van de grond.'

Behalve de VVD willen de fracties vandaag geen toestemming geven voor een gedeeltelijke beursgang van Schiphol. Zij willen meer zekerheid over de milieunormen en de wijze waarop Schiphol straks tarieven voor de luchtvaartmaatschappijen mag vaststellen.

Ook de plannen van VVD-minister Jorritsma van Economische Zaken om regionale energiebedrijven versneld te privatiseren, halen het vandaag niet. CDA, GroenLinks en SP waren tegen, maar ook de PvdA houdt bezwaren. De bewindsvrouw zal nieuwe concessies moeten doen.

Eerdere toezeggingen van Jorritsma zijn volgens de PvdA onvoldoende om vlekkeloze energielevering te garanderen. 'De spelregels zijn nog niet klaar', zei F. Crone. Hij is bang voor 'spelverruwing'. Bedrijven kunnen na privatisering alles op alles zetten om zo hoog mogelijke winsten te halen en investeringen achterwege laten. De burger zou daarvan de dupe worden.

Minister Jorritsma beloofde al eerder versterking voor stroomtoezichthouder DTe: tien extra personeelsplaatsen, zodat het totaal op 25 man komt. Crone vindt dat volstrekt onvoldoende, en bepleit een uitbreiding naar 75 tot 100 medewerkers voor de waakhond van de energie-sector. Ook wil hij meer geld voor milieuvriendelijke energie.

De sociaal-democraten houden vast aan splitsing van de energiebedrijven in een netwerk- en handelspoot. Dat garandeert volgens Crone dat bedrijven het netwerk niet uitmelken om hun handelsmoeder te spekken. Het netwerk zou in handen van de overheid kunnen blijven of worden ondergebracht in een fonds.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden