Parkoorlog voorbij

Een joggende junk doet er zijn ronde. Hij besnuffelt een afvalbak en draaft vervolgens naar de volgende. Twee daklozen liggen als een pakketje geheel in dekens gewikkeld te slapen op banken....

PETER VAN DEN BERG

Drie jaar geleden was het Amsterdamse Sarphatipark in De Pijp, dat dateert uit 1884, nog het toneel van een ouderwets Amsterdams conflict tussen politiek en burgerij. De ruzie liep zo hoog op, dat er een breuk ontstond tussen de politieke partijen die het dagelijks bestuur van de deelraad vormden. Centraal in het conflict stonden 483 bomen die gekapt moesten worden.

De deelraad werd in 1991 beticht van schending van raadsbesluiten, manipulatie en het niet nakomen van toezeggingen; bij de oplevering vrijdag van het vier hectare stuk groen midden in de stad zijn er bijna louter lofuitingen. Het meest intensief gebruikte park van Amsterdam - jaarlijks komen er tegen de 150 duizend bezoekers per hectare, zelfs meer dan in het Vondelpark - kan er na een renovatie van meer dan een half jaar weer even tegen.

Het monument van Samuel Sarphati werd gerestaureerd, bomen gekapt, gesnoeid en geplant, paden opgehoogd, vijvers uitgediept, zelf hond-werende roosters werden aangelegd. 'Maar die hebben geen zin, de honden worden er gewoon overheen getrokken', werd bij de oplevering snedig opgemerkt. Verder sieren twee ping-pongtafels op zware betonnen poten met een metalen netje het recreatieve deel van het park, waar de mogelijkheid bestaat petanque te spelen en zelfs aan de ringen gehangen kan worden.

'Een oase van rust', heet het park nu, en dat is ook de titel van een boekje dat vrijdag bij de oplevering werd gepresenteerd. De schrijver Ton Heijdra, die al eerder publiceerde over de jubilerende Albert Cuypmarkt, doet verslag van de rijke geschiedenis van het park en de omgeving ervan: onder meer over de rendez-vous-hotelletjes die er in het begin van deze eeuw waren.

Vooral de sterke betrokkenheid van de bevolking in De Pijp bij de renovatie wordt geroemd. De internationale woonwijk werd volgehangen met affiches 'Geen Boom De Pijp Uit', en een flink aantal bekende Nederlanders 'omhelsde' op een warme zomeravond de bedreigde bomen. 'Het conflict tussen deelraad en burgers is voor mij de aanzet geweest de geschiedenis van het park op schrift te stellen', bekent Heijdra.

'Tot mijn grote verbazing en verrassing is het mogelijk geweest dat de politiek uiteindelijk samen met de burgers is omgegaan', spreekt de voorzitter van de Stichting Behoud Sarphipark, J. van der Linden-Vooren, plechtig. Ergens in het publiek mompelt iemand: 'De oorlog is voorbij, althans wat het park betreft.' Want De Pijp blijft De Pijp.Peter van den Berg

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden