Parkeerwachters moeten meer bonnen schrijven, zegt de VVD

De parkeercontroleurs en toezichthouders op de leefbaarheid in Den Haag bekeuren te weinig, vindt de Haagse VVD-wethouder Sander Dekker (Financiën en Stadsbeheer). Hij kondigde daarom dinsdag aan dat per functionaris het aantal geschreven bekeuringen in twee jaar tijd omhoog moet van 150 naar 250. De 250 Haagse stadswachten moeten in 2013 samen 62.500 bekeuringen schrijven, 25.000 meer dan dit jaar.

Als lid van de programcommissie van zijn partij was Dekker medeopsteller van het VVD-verkiezingsprogramma 2010-2014. Daarin staat dat de bonnenquota moeten worden afgeschaft. 'Ik ben niet van de bonnenquota. Daar gaan we niet aan beginnen', zei Dekker gisteren bij de aankondiging van zijn bonnenquota voor de stadswachten. 'Ik zie het meer als lik-op-stukbeleid. Als je 250 dagen per jaar 6 tot 8 uur op straat loopt, moet het mogelijk zijn gemiddeld één bon per dag te schrijven.'

Geen doel op zich
'De bekeuringen zijn geen doel op zich, maar de burger verwacht van de overheid dat zij optreedt', beklemtoonde Dekker. De voormalig VVD-lijsttrekker in Den Haag erkende dat korpschefs die zich verzetten tegen de opdracht van VVD-minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie om de bonnenquota bij de politie af te schaffen, dezelfde argumentatie hebben.

Dekker kondigde verder aan dat de Haagse parkeercontroleurs en toezichthouders op de leefbaarheid allemaal de titel 'stadswacht' krijgen en daarbij een zelfde herkenbaar uniform. De gemeente blijft leiding geven aan de parkeercontroleurs. De toezichthouders op de leefbaarheid in de wijken komen operationeel onder de politie te vallen. Zij hebben ruimere bevoegdheden dan de parkeercontroleurs.

Nauwe samenwerking
Met de beoogde nauwere samenwerking tussen de stadswachten en de politie sluit Den Haag aan bij het werkmodel van de gemeente Rotterdam. Met de opdracht meer te bekeuren, lopen de stadswachten kans vaker te worden geconfronteerd met agressie. 'Dat mag nooit een drijfveer zijn om geen bon uit te schrijven', stelt Dekker.

In drie jaar tijd zal het resterende onderscheid tussen de parkeercontroleurs en de toezichthouders zijn verdwenen, hoopt Dekker. Dat vereist bijscholing. 'De stadswachten komen voort uit werkverschaffing, maar de eisen die aan hen worden gesteld zijn in de loop der jaren enorm toegenomen. Hun functieprofielen zijn achterhaald.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden