nieuwsheffingen

Parkeergeld levert gemeenten dit jaar ruim 1 miljard euro op

Het parkeergeld dat gemeenten innen stijgt al jaren met flinke sprongen, maar dit jaar loopt het totaalbedrag in Nederland naar verwachting voor het eerst op tot ruim 1 miljard euro. Dat schrijft het CBS in een rapport dinsdag. Ook andere gemeentelijke heffingen, waaronder die voor afvalstoffen, zullen flink stijgen.

Stadswachten in Rotterdam controleren geparkeerde auto's.  Beeld ANP XTRA
Stadswachten in Rotterdam controleren geparkeerde auto's.Beeld ANP XTRA

De verwachte stijging van 89 miljoen euro (9,6 procent) is vooral toe te schrijven aan de verhoogde parkeertarieven in grote steden: 39 miljoen wordt geïnd in Amsterdam, 13 miljoen in Rotterdam en 12 miljoen in Den Haag. Voor de hoofdstad met name zijn de parkeergelden een grote bron aan inkomsten: de verwachte 321 miljoen euro is goed voor bijna 31 procent van de opbrengsten uit gemeentelijke heffingen. Over heel Nederland is het aandeel van parkeergelden minder dan 10 procent.

Het CBS baseerde haar rapport op onderzoek naar de gemeentelijke begrotingen van 2020. Heffingen zijn een belangrijke inkomstenbron voor gemeenten. Het meeste geld gaat naar heffingen op woningen, bedrijfspanden en garages (onroerendezaakbelasting, ozb), rioolheffing en afvalstoffenheffing, met 8 miljard euro goed voor bijna driekwart van alle heffingen.

In totaal verwacht het bureau dat de opbrengst van alle gemeentelijke heffingen dit jaar met 6,3 procent stijgt. Dat zou 10,8 miljard euro opleveren. Opvallende stijgingen vinden plaats bij de afvalstoffenheffingen (8,3 procent) en de onroerendezaakbelasting (4,7 procent). De stijging van de verwachte opbrengsten van woningen en bedrijfspanden, naar een totale opbrengst van 4,3 miljard euro, is de grootste stijging in zeven jaar.

De stijging van de heffingen op afvalstoffen is te wijten aan de duurdere verwerkingskosten van afval, wat de gemeenten doorberekenen aan bewoners. Om recycling te stimuleren heeft de landelijke overheid in 2019 de belasting op het storten en verbranden van afvalstoffen flink verhoogd. In 2020 is een gemeente 32,63 euro per ton restafval aan belasting kwijt, wat in 2018 nog 13,21 euro was.

Een andere opvallend grote stijger is de toeristenbelasting. Het CBS verwacht een stijging van 117 miljoen euro, een toename van bijna 40 procent ten opzichte van 2019. Ook hier is een groot deel toe te schrijven aan de hoofdstad: bijna de helft van de totale toeristenbelasting wordt komend jaar in Amsterdam geïnd. Met een verwachte opbrengst van 199 miljoen brengt het dit jaar waarschijnlijk voor het eerst meer geld in het laatje voor Amsterdam dan de verwachte 178 miljoen van de heffingen op woningen, bedrijfspanden en garages.

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur) heeft de invoer van vullis aan banden gelegd. Het einde van Nederland vuilnisland lijkt aanstaande, maar hoe zijn we het ooit geworden?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden