Parkbankje

Million Dollar Baby

De koning van de voice-over, zo is Morgan Freeman wel eens genoemd. Het gevangenIsdrama The Shawshank Redemption (1994), de omineuze opening van Steven SpieLbergs War of the WorLds (2005), dIverse tv-series en de videOgame vaN Batman Begins (2005), ze kunnen niet zonDer MOrgans typische, even aristocratische aLs warmbLoedige voordrAcht. Op voiceoveRxtra.com proBeert stemActeur Dan Hurst het Bijzondere karakter van Formans stem te ontrafelen. Forman klinkt uniek, comfortabel en zelfverzekerd, schrijft Hurst, en heeft bovendien een 'park bench deliverY': 'Krijg je al luisterend naar Freeman niet het idee dat je met hem op een bankje in het park zit, en dat hij uitweidt over iets wat hem interesseert of prikkelt?'


U kunt zelf vanavond de proef op de som nemen tijdens Clint Eastwoods Million Dollar Baby. Eastwood speelt bokstrainer Frankie, Freeman is Frankies boezemvriend en conciërge in diens boksschool. Alles gaat daar zijn gangetje totdat serveerster Maggie (fantastische rol van Hilary Swank) Frank als bokstrainer uitkiest en ondanks Franks bezwaren van geen wijken wil weten. Wat begint als een geolied maar voorspelbaar Rocky-verhaal, neemt een andere, onverwachte en moedige wending, die Eastwood in recensies per se niet verklapt wilde zien - waarvan akte.


Intussen is het Forman die in herfstige taal op de gebeurtenissen terugblikt en soms een gooi doet naar wat er in Frankies nukkige hoofd omgaat. Gelukkig heeft scenarist Paul Haggis die voice-overmomenten goed gedoseerd, zodat ze meestal eerder relevant dan overbodig zijn. Met Oscars voor de film, Eastwoods regie en het formidabele spel van Swank en Forman.


(Clint Eastwood, 2004) RTL 8, 20.30-23.10 uur.


A Knight's Tale

(Brian Helgeland, 2001) Vroege film in de carrière van Heath Ledger, die door diens dood op 28-jarige leeftijd maar kort duurde. In deze amusante en anachronistische kijk op de Middeleeuwen van regisseur Brian Helgeland (die vooral naam maakte als scenarioschrijver van onder meer Clint Eastwoods Mystic River), klimt hij op van knecht tot ridder. Het anachronistische schuilt niet alleen in het te eigentijdse taalgebruik, maar vooral ook in de gebruikte muziek, van onder andere AC/DC, Queen, David Bowie en Eric Clapton. RTL 7, 20.30-23.10 uur.


Der grosse Sprung

(Arnold Fanck, 1927) Exponent van het door geoloog Arnold Fanck uitgevonden bergfilmgenre. Anders dan gebruikelijk in zijn tijd, filmde Fanck vrijwel volledig op locatie in de bergen en zo veel mogelijk zonder trucages. De bergen hadden al eerder als filmdecor gediend, maar Fanck was de eerste die dat landschap ook echt centraal stelde. In producties als Der heilige Berg (1926) nemen de bergen symbolische, haast goddelijke kwaliteiten aan - alsof ze spirituele wezens zijn die hun beklimmers tot groter inzicht brengen en waaraan de menselijke wil ondergeschikt is. Filmtheoretici zien hierin vooruitwijzingen naar het nationaal-socialisme; een opvatting die wordt onderstreept doordat Leni Riefenstahl, de vrouw die met propaganda-epossen als Triumph des Willens (1935) dé chroniqueur van het nazisme werd, van Fanck het vak leerde. In Der grosse Sprung, Fancks tweede regie en eerder een komedie dan een echte bergfilm, speelt Riefenstahl herderin Gita, die in haar Tiroolse bergdorpje het hoofd van twee mannen op hol brengt. Arte, 00.30-02.20 uur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden