Parijzenaars leren beleefder met toeristen om te gaan

De tijd van de onbeleefde Fransman is misschien voorbij, want een speciale handleiding moet de inwoners van de hoofdstad Parijs leren hoe ze toeristen correct moeten behandelen. De Franse hoofdstad had hiertoe besloten nadat zij de stempel had gekregen niet de meest toeristvriendelijke stad te zijn.

Günther Brants
null Beeld afp
Beeld afp

Onbeleefde gidsen en obers behoren wel vaker tot de klachten die buitenlandse toeristen aan een bezoekje aan Parijs overhouden. Parijzenaars die in de toeristische sector werken of vaak met toeristen in contact komen, krijgen daarom een handleiding.

De campagne 'Do You Speak Tourist' hoopt de beleefdheid en hulpvaardigheid binnen de Franse hoofdstad te verbeteren. 'We willen toeristen een nog warmer welkom bieden', zegt François Naverro, actief bij het regionaal toeristisch comité. Hij stelt echter wel dat 96 procent van alle bezoekers van Parijs met een tevreden gevoel naar huis terugkeren.

Britten
Toch kan het nog beter. Als voorbeeld geeft Naverro de eetgewoonten van Britse toeristen, die het grootste aandeel hebben in het toerisme in Parijs. Ze blijven gemiddeld een drietal nachten en spenderen ongeveer 145 euro per dag. Ze hebben echter de gewoonte om rond 12 uur te lunchen, terwijl de Fransen meestal pas een uur later eten. Restaurantuitbaters kijken daarom soms raar op wanneer er al zo vroeg op de middag Britse klanten voor de deur staan.

Veeleisend
De Britten blijken echter helemaal niet veeleisend in vergelijking met Amerikaanse toeristen in Parijs. Zij verwachten de perfecte service te krijgen, snel te worden bediend en in goed Engels te worden geholpen. 'Londen lijkt op dat vlak meer op een buitenwijk van Parijs', zegt Naverro. Amerikanen zijn ook heel vaak gefrustreerd door de technologische tekortkomingen. Zo willen ze altijd Wifi in hun hotel. En wanneer het avondmaal aanbreekt, blijken de Amerikanen eveneens problematisch, want ze eten al om 18 uur en dat is vroeg naar Franse normen.

null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld epa
Beeld epa

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden