Parijse slakken met paddestoelen en room

Psychopathologencongres in Parijs. De conferentie is natuurlijk be-re-interessant, daar niet van, maar de stad lonkt, de boulevards overgoten met zon, de pleinen, de brasseries....

Marcus Huibers

Nu volg ik een onzichtbaar spoor langs dezelfde routes door de stad, ruik dezelfde geuren (crêpes, gebraden kippetjes, de Seine), glimlach naar dezelfde mensen die uitbundig lunchen op overvolle trottoirs, maar het voelt anders, rustiger, bedeesder. Waar ik toen ik 15 was alleen maar vóóruit wilde verlangen, merk ik dat ik deze keer, bijna twintig jaar later godsamme, al begonnen ben met terugkijken. Van al dat gewandel en gepeins krijg je op den duur alleen maar honger, en laat dat nou net in Parijs geen enkel probleem zijn.

Vandaag maken we slakken met paddenstoelen en room, die we aten op een donderdagmiddag in het hart van Quartier Latin.

Zoals met wel meer dingen valt of staat dit gerecht met de kwaliteit van de ingrediënten. In Nederland hebben we niet zo veel keuze in slakken, maar de ervaring leert dat met name grote wijngaardslakken het lekkerst zijn. Toch durf ik niet hardop te beweren dat wijngaardslakken heel anders smaken dan de agaatslak bijvoorbeeld: iets voor een blinde proeverij?

Hak de knoflook fijn en snipper de sjalotjes. Smelt de boter in een sauspan en fruit de knoflook en de sjalot een paar minuten op middelhoog vuur, samen met de paddenstoelen. Schrik niet van de hoeveelheid knoflook, dat hoort zo (maar wellicht moet u uw plannen voor de rest van de dag bijstellen).

Voeg de uitgelekte slakken toe, schep een paar keer om, en giet dan de wijn en de room erbij. Breng op smaak met peper en zout, en laat tien tot vijftien minuten zachtjes doorpruttelen, zodat de saus een beetje indikt. Voeg vlak voor het opdienen de verse peterselie toe, en verdeel de slakken en de saus eerlijk over voorverwarmde soepborden. Lekker met stokbrood, een frisse salade ernaast, en, vooruit, een glas bier.

Marcus Huibers

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden