Parijse 'dakloze 2.0' krijgt door protesttweet burgemeester zover hek te verwijderen

Ook de Parijse clochard gaat met zijn tijd mee. Christian Page noemt zichzelf 'dakloze 2.0' en is een actieve twitteraar met meer dan 16 duizend volgers. Met Kerstmis protesteerde hij tegen het hek dat in de Rue de Meaux was geplaatst op het rooster van de metro, waardoor daklozen een slaapplaats met warme lucht werd ontnomen.

Het hek op de Rue de Meaux.Beeld Twitter Christian Page

Burgemeester Anne Hidalgo, immer gevoelig voor publiciteit, reageerde meteen. Het hek werd verwijderd, hoewel het er al zeven jaar stond.

Christian Page is een voormalige sommelier die op straat is beland. Mede dankzij zijn Twitteraccount heeft hij zich ontpopt als een officieuze woordvoerder voor de daklozen, een categorie die doorgaans weinig hoorbaar is in het publieke debat. Hij voert actie tegen de obstakels die overal in de stad worden aangebracht om daklozen te weren. Nadat de gemeente Parijs het hek in de Rue de Meaux had verwijderd, stuitte Page alweer op een bank aan de Boulevard Magenta. Op de bank, op de bodem van een nis in de voorgevel, potentieel aantrekkelijk voor daklozen, waren gemene noppen aangebracht.

De clochard hoort een beetje bij de Parijse traditie. Traditioneel werd de zwerver met de nodige romantiek omgeven, als een gevoelige ziel die eigenlijk te goed was voor een harde, materialistische maatschappij. Het hedendaagse Parijs kent nog altijd een zekere tolerantie ten opzichte van daklozen die hun tentje opslaan of in hun slaapzak op straat liggen. Veel mensen geven aan bedelaars.

Anderzijds proberen veel burgers en bedrijven daklozen te weren, vooral als ze zich permanent voor hun deur vestigen. Overal zijn voorzieningen aangebracht die het zwevers onmogelijk maken te gaan liggen. Langs de perrons van de metro zijn de banken waarop een dakloze zich languit kon uitstrekken veelal vervangen door individuele kuipstoeltjes.

Oorlog tegen armoede

Voor de ingang van een parkeergarage in de buurt van de Rue de Rivoli is een douche aangebracht, die begint te spuiten als iemand zich voor de deur ophoudt. Alleen automobilisten met een toegangsbadge ontsnappen aan de waterval. De antidaklozendouche veroorzaakte een bescheiden schandaal, maar een woordvoerder van het bedrijf dat de parkeergarage exploiteert zei geen andere keuze te hebben. Er waren te veel daklozen die voor de deur van de parking sliepen, er urineerden of agressief reageerden op automobilisten die de garage in of uit wilden rijden, aldus de woordvoerder in Le Parisien.

De Fondation Abbé Pierre, die ageert tegen woningnood, heeft een site geopend waarop voorzieningen tegen daklozen worden gesignaleerd. Op soyonshumains.fr ('laten we menselijk zijn.fr') komt een uitgebreide verzameling hekjes, scherpe punten, paaltjes, plantenbakken en schuin aflopende banken voorbij, allemaal bedoeld om de dakloze het leven zuur te maken. Een treurige catalogus, zei Christophe Robert van de Fondation Abbé Pierre in Le Parisien: 'Laten we geen oorlog voeren tegen de armen, maar tegen de armoede.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden