Parijs wil gevelbord 'vrolijke neger' verwijderen: 'Herinnert aan de misdaad van de slavernij'

Het bord hangt er al sinds 1812. Au Joyeux Nègre, staat erop, 'bij de vrolijke neger'. Een goedlachse zwarte man, slaaf of dienstknecht, bedient goed geklede, rijke blanke vrouw.

Het gevelbord in kwestie Beeld David McSpadden / Wikimedia Commons
Het gevelbord in kwestieBeeld David McSpadden / Wikimedia Commons

De gemeenteraad van Parijs heeft nu besloten dat het bord moet worden verwijderd van de gevel van een reeds lang geleden gesloten chocolaterie aan de Place de la Contrescarpe. De afbeelding is 'beledigend en kwetsend' en 'herinnert aan de misdaad van de slavernij', vond het communistische raadslid Raphaëlle Primet. Een communistische motie werd aangenomen en met tegenzin aanvaard door het gemeentebestuur. 'Ik geloof niet dat het uitwissen van de geschiedenis de beste vorm van pedagogie is', zei wethouder Bruno Julliard. Hij zou liever een bordje met uitleg bij de oude chocolaterie plaatsen.

De communistische initiatiefnemers waren echter onvermurwbaar. 'We zien een toename van het racisme in ons land. De opmars van extreem-rechts veronrust Europa. We hebben Charlottesville in de Verenigde Staten gehad. In deze context moet het bord worden verwijderd uit de publieke ruimte', zei Nicolas Bonnet-Ouladj, fractievoorzitter van de communisten en radicaal-links in Le Parisien. 'We hebben ook alle sporen van het nazi-verleden gewist.'

Buurtbewoners stemden vorig jaar juist voor het behoud van het bord. Elk jaar mogen Parijzenaars een klein deel van het gemeentelijk project bestemmen voor projecten in hun eigen buurt. De Joyeux Nègre is beschadigd omdat het zes jaar geleden met keien werd bekogeld, na een actie van de Brigade Anti-Négrophobie. De buurtbewoners wilden het bord in zijn oude luister herstellen en er een plaquette met uitleg bij plaatsen, zodat ook schoolklassen onderwezen konden worden in de duistere kanten van het Franse verleden. Dat gaat nu allemaal niet door. 'Wat heeft het voor zin om bewoners te laten beslissen als de gemeenteraadsleden hun keuze niet respecteren?', zei buurtbewoner Michel Sidhom in Le Parisien.

Tentoonstelling

Tenzij het gemeentebestuur van Parijs nog een compromis weet te vinden, wordt het bord van de vrolijke neger gerestaureerd en geëxposeerd in het Musée Carnavelet voor de geschiedenis van Parijs. De gemeenteraad van Parijs hoopt dat het uiteindelijk zal worden ondergebracht in een nog op te richten museum voor de slavernij.

De kwestie rond de Joyeux Nègre staat niet op zichzelf. In maart werd de Bal Nègre heropend, een beroemde jazzclub uit de jaren twintig. Op aandringen van zwarte activisten werd de naam Bal Nègre echter vervangen door Bal de la Rue Blomet. Onlangs pleitten tientallen zwarte en niet-zwarte prominenten in Le Monde voor het omdopen van scholen die naar Jean-Baptiste Colbert genoemd zijn, de beroemde minister van Financiën van Lodewijk XIV die in 1685 de slavernij legaliseerde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden