Parijs weet zich geen raad met protestbeweging

Het protest van de Franse werklozen houdt aan, ondanks de ontruiming zaterdagmorgen van ongeveer twintig bezette kantoren van de uitkeringsinstantie Assedic....

Van onze correspondent

PARIJS

Vier op de vijf Fransen geloven niet dat de regering-Jospin er snel in zal slagen het conflict met de werklozen tot een goed einde te brengen. Dat was de uitkomst van een gisteren gepubliceerde peiling. Vrijdag had de premier een miljard franc (330 miljoen gulden) vrijgemaakt voor een noodfonds voor de werklozen. Maar het effect daarvan was een dag later vrijwel geheel teniet gedaan, toen de politie bijna alle bezette uitkeringskantoren (vreedzaam) ontruimde.

Alain Bocquet, fractievoorzitter van de communistische coalitiegenoten in de Kamer, karakteriseerde het inzetten van de sterke arm als een 'zware menselijke en politieke fout'. De Groenen -eveneens regeringspartij - maakten gewag van een 'zware politieke daad' die 'dreigt te leiden tot een politieke scheur na de sociale scheur'.

Wat de vrachtrijders met hun recente staking en de demonstranten tegen de nieuwe vreemdelingenwet niet lukte, lijkt nu te gebeuren: het kabinet-Jospin weet zich geen raad met een protestbeweging die weliswaar zoals gebruikelijk op de steun van een groot deel van de Fransen mag rekenen, maar die anders dan anders ongrijpbaar is. De vakbeweging reageerde verdeeld op de eisen van de bezetters - aanvankelijk duizend gulden eindejaarsuitkering, later een stevige verhoging van de uitkeringen. Van de ruim drie miljoen werklozen zijn overigens niet meer dan een paar honderd betrokken bij de bezettingen. Dat kan anders worden bij de geplande actiedag, komende dinsdag.

Verscheidene rechtse politici dachten een slaatje uit de linkse penarie te kunnen slaan door de eisen van de werklozen 'gerechtvaardigd' te noemen. President annex informeel oppositieleider Chirac heeft zich tot dusverre niet uitgelaten over de bezettingen. Zijn januaridagen zijn gevuld met nieuwjaarswensen. Zaterdag bracht Chirac zijn beste groeten over aan de bewoners van zijn politieke bastion, het departement Corrèze. De president laat daarentegen geen nieuwjaarsrede voorbij gaan zonder een forse uithaal naar de regeringsplannen om een 35-urige werkweek in te voeren. Slecht voor de werkgelegenheid, slecht voor de concurrentie, slecht voor de economie, aldus de president van de Republiek.

Claire Villiers, aanvoerster van de werklozen-actiegroep AC!, ontpopt zich snel tot politica. Ze heeft al gezegd dat het mes nog veel verder in de werkweek moet. Waarop de geplaagde minister Aubry van Werkgelegenheid verzuchtte dat ze ook die steun kan gebruiken. 'Want we staan erg alleen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden