Parijs vertrouwt reizigers Schiphol nog niet helemaal

Frankrijk heeft lang gevochten voor het behoud van zijn grensbewaking, maar zondag konden toch ook op het Parijse vliegveld Charles de Gaulle de officiële Schengen-passagiers na hun landing zonder paspoortcontrole het Franse grondgebied betreden....

Van onze correspondent

Sjoerd Venema

PARIJS

Alleen op de snelwegen bij de landsgrenzen heeft Parijs zich officieel nog voor drie maanden het recht voorbehouden om de douaneposten te handhaven.

Schengen-onderdanen moeten daarentegen wel overal in het land een geldig identiteitsbewijs kunnen tonen op verzoek van de Franse politie. De douanebeambten mogen daar alleen nog in een strook van twintig kilometer langs de landsgrens om vragen, aldus de tweede uitzonderingsbepaling die Parijs bij zijn partners heeft bedongen.

De vliegende douanebrigades, die de laatste jaren zijn versterkt, mogen door het hele land het goederenvervoer op drugs, wapens en andere verdachte zaken uitkammen.

De Franse minister Lamassoure van Europese Zaken verklaarde afgelopen week op een persconferentie trots dat de inwerkingtreding van het Schengen-akkoord 'meer vrijheid en meer zekerheid' betekende in het gebied van de zeven aangesloten landen. Maar Lamassoure is dan ook een overtuigd Europeaan. Op het ministerie van Binnenlandse Zaken van de anti-Europeaan Charles Pasqua wordt minder gejuicht.

Als de opening van de grenzen de komende drie maanden zou leiden tot meer criminaliteit, terrorisme, of drugstransporten, dreigt men op het ministerie van Pasqua het Schengen-akkoord alsnog de nek om te draaien.

Vooral de machtige minister Pasqua heeft sinds het aantreden van de conservatieve regering-Balladur in 1993 met alle middelen getracht de invoer van het Schengen-verdrag te vertragen. Vooral de moeizame totstandkoming van het centrale informatiesysteem met politiegegevens (SIS) is door Pasqua lang aangegrepen om het Schengen-akkoord uit te stellen.

Onder druk van de Duitsers, die de Franse sabotage beu waren, is Parijs vorig jaar december in Bonn toch door de knieën gegaan. Zij het dat de eerste drie maanden voor Frankrijk officieel als proefperiode gelden. Volgens Europa-gezinde kringen in de Franse regering telt dat niet al te zwaar. De proefperiode van Pasqua heeft vooral een electorale achtergrond. Over drie maanden is het Schengen-verdrag, met zijn gevreesde effecten op de drugshandel en de illegale immigratie, keurig over zowel de presidents- als de gemeenteraadsverkiezingen heen getild.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden