Parijs verhoogt met Warschau de druk op Blair

Frankrijk en Polen hebben Groot-Brittannië aan het begin van de Europese Top in Brussel onder druk gezet flink in de buidel te tasten, zodat er in de meerjarenbegroting van de EU meer geld vrijkomt voor de nieuwe lidstaten....

Van onze correspondenten Bart Dirks en Bert Lanting

In een open brief in de Financial Times schreven de Franse minister van Buitenlandse Zaken Philippe Douste-Blazy en zijn Poolse collega Stefan Meller dat het begrotingsvoorstel ‘geen basis kan vormen voor een akkoord’. In het voorstel wordt flink bezuinigd op de steun aan de tien nieuwe lidstaten.

Volgens de bewindslieden is een akkoord alleen mogelijk als Groot-Brittannië bereid is meer geld op tafel te leggen voor steun aan de nieuwe EU-landen. ‘Groot-Brittannië is altijd de kampioen van de uitbreiding geweest. We vertrouwen erop dat het ook bereid is de kosten te betalen die daaraan verbonden zijn.’.

Volgens Douste-Blazy en Meller is het absoluut nodig dat er iets wordt gedaan aan de korting die Groot-Brittannië op zijn bijdrage aan de EU krijgt. Hun suggestie is dat Londen voortaan geen korting krijgt over de uitgaven voor de nieuwe lidstaten, uitgezonderd de landbouwsubsidies. Dat zou betekenen dat de Britse rebate, die dit jaar ruim vijf miljard euro bedraagt, flink omlaag gaat.

De kongsie tussen Parijs en Warschau betekent een tegenslag voor premier Blair, die erop gebrand is de begrotingsonderhandelingen vanavond of zaterdag af te ronden. De Britse premier erkende donderdag dat het ‘erg moeilijk’ zal worden er een akkoord uit te slepen.

Minister Zalm van Financiën was vrij positief over de kansen van een akkoord. Hij schatte die op ‘meer dan 50 procent’. Nederland, dat al jaren klaagt dat het netto veruit het meeste bijdraagt, gaat er in het Britse voorstel flink op vooruit. Nederland zou 850 miljoen euro minder gaan betalen.

Een gunstig teken voor Blair was dat de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier de Britse voorstellen een ‘goede basis om door te gaan’ noemde. Volgens hem zou het mislukken van de top ‘rampzalig’ zijn voor de toekomst van de EU.

Premier Balkenende zei na afloop van de eerste ronde besprekingen dat het ‘duidelijk is dat we morgen nog een heel moeilijke dag krijgen’. Volgens hem was de sfeer ‘zakelijk’, maar waren er ‘wel heel duidelijk verschillende posities’.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden