NieuwsHanzeliga

Parijs valt uit naar Hoekstra om Nederlandse samenwerking met noordelijke EU-landen

Het was niet bepaald wat minister Wopke Hoekstra van Financiën verwachtte donderdagavond, als afsluiting van het verder ‘uitstekende’ diner met zijn Franse collega Bruno Le Maire. Totaal onverwacht veegde Le Maire tijdens de koffie Hoekstra de mantel uit. Hij betichtte de CDA-bewindsman ervan verdeeldheid te zaaien in de EU en de slagkracht van de Unie te ondermijnen. Waar een klein land kennelijk groot in kan zijn.

Bruno Le Maire (links) naast Wopke Hoekstra. 11-05-2018.
 Beeld REUTERS
Bruno Le Maire (links) naast Wopke Hoekstra. 11-05-2018.Beeld REUTERS

Het bezoek van Hoekstra aan Parijs (en eerder op de dag Berlijn) was bedoeld om de banden aan te halen, niet onbelangrijk met het oog op beslissingen eind dit jaar over de toekomst van de eurozone. Met de Duitse minister Olaf Scholz verliep dat vlekkeloos, het diner met Le Maire kreeg een aparte wending.

Bevraagd tijdens de koffie door twee meereizende journalisten, spuwde Le Maire zijn gal over de samenwerking van Nederland met een achttal gelijkgezinde kleinere noordelijke landen, de zogenoemde Hanzeliga. Een club met heel andere ideeën over de euro dan Frankrijk. Le Maire zei zich ‘zeer ongemakkelijk’ te voelen bij deze noordelijke alliantie. ‘Als je nieuwe tweespalt wilt zaaien tussen noord en zuid of oost en west, vind je Frankrijk nooit aan je zijde’, zei Le Maire volgens de Financial Times.

Tien minuten lang hekelde hij de Hanzeliga, die hem ‘sceptisch’ maakt, die de EU ‘verzwakt’ en zelf totaal geen partij is voor China of de VS. Op de vraag dat Frankrijk en Duitsland toch ook een alliantie vormen, antwoordde Le Maire dat die van een andere categorie is. ‘Die vormt het hart van de Europese ambitie.’ De Frans-Duitse motor draait volgens hem voor iedereen.

‘Wopke en de zeven dwergen’

Hoekstra hoorde het volgens betrokkenen laconiek aan. Nog maar een maand geleden werd zijn alliantie in Brussel smalend weggezet als ‘Wopke en de zeven dwergen’. Nu roept de Hanzeliga de serieuze boosheid op van Parijs, ze is dus toch niet zo futiel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden