'Parijs trachtte Ingrid Betancourt te bevrijden'

De Franse regering heeft volgens een Braziliaans weekblad gepoogd de gegijzelde Colombiaans-Franse ex-senator en voormalige presidentskandidate Ingrid Betancourt te bevrijden....

De Franse ambassdeur in Bogotá heeft ontkend dat zijn regering contact heeft gehad met de marxistische guerrillabeweging FARC, die Betancourt al bijna anderhalf jaar vasthoudt.

Het weekblad Carta Capital bracht zondag evenwel een plausibele reconstructie van de actie. Die begon op 9 juli toen een Hercules van de Franse strijdkrachten landde in Manaus, de belangrijkste stad van het Braziliaanse Amazonegebied.Het vliegtuig landde niet zoals gebruikelijk op het militaire vliegveld maar op de gewone luchthaven.

Aan boord waren vijf bemanningsleden en elf passagiers, die allen in bezit waren van een diplomatiek paspoort. De leiding was in handen van de nummer vier van het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken, Pierre Henri Guignard. Deze is adjunct-kabinetschef van de minister. Volgens de Braziliaanse politie waren een aantal van de Fransen militairen.

Bij het gezelschap uit Parijs voegden zich de Franse consul in Manaus en de tweede secretaris van de ambassade in Brasilia. Vier van hen charterden een vliegtuigje dat hen naar São Paulo de Olivença bracht, een dorp ongeveer 150 km van de grens met Colombia.

De vier vertrokken vervolgens in een speedboot het oerwoud in. Zij lieten de piloot weten dat zij de volgende dag naar Manaus terug wilden vliegen met nog vier personendie zij zouden gaan ophalen. Carta Capital publiceert een foto van de Hercules. Verder baseert het blad zich op een interview met de piloot, personeel van de chartermaatschappij en het hotel in het Amazonedorp, niet met naam genoemde Braziliaanse politiemensen en een dorpspriester.

Bij de priester lieten de Fransen een briefje achter dat ogenschijnlijk voor de FARC was bedoeld. De tekst: 'We waren hier maar de ontmoeting heeft niet plaatsgehad. We keren terug naar Manaus en zijn in hotel Tropical'.

Volgens het Braziliaanse weekblad verbleven de zus van Ingrid Betancourt, Astrid, en de echtgenoot van de gekidnapte politica tegelijkertijd in noordelijker gelegen Tabatinga, de Braziliaanse grensstad die een twee-eenheid vormt met de Colombiaanse grensstad Leticia. Zij zouden daar de vrijlating hebben afgewacht. Carta Capital meldt dat behalve Ingrids zus, de Braziliaanse priester en ook een priester in Leticia zouden hebben bemiddeld. Betancourt had op 14 juli, de nationale feestdag, in Frankrijk moeten terugkeren. Waarom de actie mislukte, is niet duidelijk.

De Hercules verliet op 13 juli Brazilië, onder druk van de Braziliaanse regering die volgens het weekblad woedend was. Zij was niet op de hoogte gesteld van de aard van de missie op haar grondgebied. De Fransen hadden een inspectie van de Braziliaanse politie in het vliegtuig geweigerd met een beroep op het landsbelang en diplomatieke immuniteit. Carta Capital suggereert dat de Herculeswapens voor de FARC meevoerde.

De Braziliaanse reportage heeft in Colombia veel losgemaakt. Dat de regering van een bevriende natie zou onderhandelen met een groep, die in Colombia zelf te vuur en te zwaard wordt bestreden, is genoeg voor een diplomatieke crisis. De Europese Unie heeft de FARC bovendien opgenomen op de lijst van terroristische organisaties. In het verleden viel de Duitse regering al eens door de mand. Deze betaalde een andere guerrillabeweging via bemiddelaars voor vrijlating van Duitsers en bleek zelfs een bedrag te betalen om kidnappings te voorkomen.

Volgens de Franse ambassadeur waren de Fransen in verband met enkele humanitaire projecten in het Amazonegebied. 'Sinds het vredesproces tussen de Colombiaanse regering en de FARC is afgebroken, is er geen contact meer geweest,'aldus ambassadeur Daniel Parfait.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden