Parijs stelt zich achter de VS op

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Hubert Védrine heeft zondag de steun van Parijs aan de Verenigde Staten onderstreept. In de dagen voor het weekeinde was in de Franse politiek een - voorzichtig - debat ontstaan over het antwoord op de aanslagen in de Verenigde Staten....

Védrine liet er in een lang interview gisteravond geen twijfel over bestaan dat de linkse Franse regering de lijn volgt van president Chirac. Die had donderdag op televisie bevestigd dat Frankrijk volmondig instemt met het in werking stellen van artikel 5 van het NAVO-handvest: de afspraak tussen NAVO-leden dat een aanval op één van hen geldt als een aanval op allemaal.

Védrine zei gisteren dat de uitgesproken Europese solidariteit met Amerika uitstijgt 'boven het gecalculeerde eigenbelang'. Het in werking stellen van artikel 5 noemde hij 'een principekwestie'. De minister voegde er wel aan toe dat dit geen blanco cheque betekent voor instemming met welke Amerikaanse actie dan ook.

Frankrijk maakt sinds de jaren zestig geen deel uit van het geïntegreerde commando van de NAVO, en is ook overigens doorgaans kritisch tegenover de Verenigde Staten. Védrine zelf vergeleek nog anderhalve week geleden de Amerikaanse Midden-Oostenpolitiek van de regering-Bush met 'Pontius Pilatus' als zinnebeeld van afzijdigheid. De Amerikaanse positie na de Koude Oorlog noemde Védrine vaak en graag die van een 'hypermacht', die tegenwicht verdient in de vorm van een 'multipolaire wereld'.

Daar was zondagavond allemaal geen spoor van te bekennen. Védrines partijgenoten hadden zich voor het weekeinde aanmerkelijk gereserveerder uitgelaten. Minister van Defensie Richard onderstreepte dat bij eventuele acties 'elk land dat doet met de middelen dat het zelf geschikt acht'.

En minister Queyranne (Parlementsrelaties) vond dat er 'noch in termen van oorlog, noch in die van kruistochten' gesproken moet worden. 'Als er oorlogshandelingen komen, dan moet eerst het parlement worden geraadpleegd.'

Ook ter rechterzijde waren er reserves. Oud-premier Balladur wilde evenmin van 'oorlog' spreken. En oud-minister van Buitenlandse Zaken Hervé de Charette vond dat 'Frankrijk een aantal voorwaarden moet stellen, alvorens mee te doen aan de zijde van de VS'.

Védrine had echter geen probleem met het etiket 'oorlog' voor de situatie waarin de VS zich bevinden. 'Hoe wilt u het anders noemen?', vroeg hij zijn interviewers.

De minister zei verder dat hij niets wist van de Amerikaanse plannen, en dat de VS tot dusverre nergens om hebben gevraagd. 'Ik weet niet waaraan ze eventueel behoefte zouden hebben.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden