Parijs splijt vakbondsfront tegen sanering pensioenstelsel

Het Franse vakbondsfront tegen de hervorming van het pensioenstelsel is gebroken. Minister van Sociale Zaken François Fillon wist donderdag na marathononderhandelingen twee gematigde vakbonden tot de ondertekening van een akkoord te bewegen: de CFDT en CGC....

Van onze correspondent Fokke Obbema

Vooral het overhalen van de grote CFDT geldt als een succes voor de regering-Raffarin, die nu nog met de communistische CGT en de radicale Force Ouvrière tot een vergelijk moet zien te komen.

Minder plezierig voor de regering is dat het akkoord met CFDT en CGC kostbaar is. Fillon heeft enkele concessies moeten doen die de financiering van de pensioenhervorming nog meer bemoeilijken. Al voor het begin van de onderhandelingen liet zijn pensioenplan voor 2020 een gat zien van tien miljard euro: slechts vijf miljard van de benodigde vijftien miljard was gefinancierd.

De concessies betreffen de pensioenen voor mensen met een minimumloon, die straks niet 75, maar 85 procent daarvan als pensioen krijgen uitgekeerd. Ook mogen mensen die voor hun zeventiende zijn begonnen met werken, straks voor hun zestigste met pensioen.

CFDT-leider François Chérèque kwam juichend uit de onderhandelingen. Tevreden is hij vooral over het feit dat er geen pensioenfondsen komen. Dat systeem, gebruikelijk in Nederland, betekent dat ieder voor zich spaart. De Franse vakbonden zijn daarentegen verkocht aan het solidariteitsprincipe van het omslagstelsel, waarbij de actieve beroepsbevolking de huidige pensioenen betaalt in de hoop dat hun kinderen dat straks voor hen doen. Door de vergrijzing staat dat principe onder druk - pensioenexperts menen dat het Franse regeringsplan daarom niet ver genoeg gaat.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden