Parijs: noodhulp ook voor andere landen

AMSTERDAM Frankrijk wil de voorziening die nu binnen de eurozone is gecreëerd om Griekenland te helpen, in de toekomst ook voor andere noodsituaties inzetten....

De eurolanden kondigden zondag aan dat ze bereid zijn Griekenland 30 miljard euro te lenen tegen een relatief lage rente van ongeveer 5 procent. Dat is 1,5 tot 2,5 procentpunt lager dan de rente die Griekenland op de kapitaalmarkt kwijt zou zijn.

Dat geld zou komen bovenop een lening van 15 miljard van het IMF.

De toezegging moet ertoe leiden dat de financiële markten weer vertrouwen krijgen in het met torenhoge tekorten kampende Zuid-Europese land. De regering in Athene slaagde er gisteren in voor 1,6 miljard euro aan kortlopend schatkistpapier te plaatsen. De rentetarieven daarop waren weliswaar lager dan die op de onlangs geplaatste staatsobligaties maar veel hoger dan op eerder geplaatst kortlopend papier. Op een twaalfmaandslening moest een rente van 4,85 procent worden betaald tegen 2,2 procent in januari en op de zesmaandslening 4,55 procent tegen 1,38 procent in januari. Landen als Nederland en Duitsland betalen nu voor deze kortlopende leningen 0,5 tot 0,75 procent.

Schrale troost was dat de beide leningen met zes tot zeven keer werden overschreven. Maar de echte test komt pas later deze maand als Griekenland ook staatsobligaties zal moeten plaatsen.

De nieuwe voorziening heeft de beleggers verzekerd dat Griekenland niet op korte termijn bankroet zal gaan, maar het is nog de vraag of het land ook op langere termijn aan zijn verplichtingen kan voldoen als het er niet in slaagt de vereiste bezuinigingen en hervormingen door te voeren. Deze week zijn er stakingen aangekondigd van taxichauffeurs en advocaten.

Voorlopig is even de rust op de euromarkt teruggekeerd. De euro stabiliseerde zich dinsdag rond 1,36 dollar en de spread van Grieks staatspapier tegenover Duitse bunds bleef ongeveer 3,5 procentpunt, hetgeen betekent dat de Grieken nog altijd twee keer zo duur uit zijn als de Duitsers.

‘Ons doel blijft om gewoon op de markt te lenen zoals we vandaag hebben gedaan’, zei minister van Financiën George Papaconstantinou. ‘We hebben geen beroep gedaan op het noodfonds.’ De financiële markten gaan ervan uit dat Griekenland binnenkort wel van de faciliteit gaat gebruikmaken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.