Update

Parijs: luchtaanvallen Syrië en Rusland zijn oorlogsmisdaden

Frankrijk en Turkije hebben de bombardementen van maandag op klinieken en ziekenhuizen in Noord-Syrië veroordeeld als 'oorlogsmisdaden. 'De aanvallen op medische faciliteiten komen neer op oorlogsmisdaden', aldus de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Marc Ayrault over de bombardementen waarbij onder andere een kliniek van Artsen Zonder Grenzen werd getroffen.

De verwoeste kliniek van AZG vlakbij Maaret al-Numan. Beeld AFP
De verwoeste kliniek van AZG vlakbij Maaret al-Numan.Beeld AFP

Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwde Moskou voor 'ernstige consequenties' als de Russische luchtaanvallen vlakbij de Turkse grens niet stoppen.

Eerder maandag veroordeelden de VS de luchtaanvallen in het noordwesten van het land. Bij de aanval op de door Artsen Zonder Grenzen (AZG) gesteunde kliniek werden zeven personen gedood. Volgens de VS en AZG is het Syrische leger of de Russische luchtmacht verantwoordelijk voor de bombardementen.

Bij bombardementen op in totaal vijf klinieken en twee scholen in Aleppo en Idlib zouden minstens 50 burgerdoden zijn gevallen.

'Deze aanvallen zaaien twijfel over de bereidheid van Rusland om het geweld van het Assad-regime tegen de eigen bevolking te stoppen', aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington.

Maar volgens de Syrische ambassadeur in Moskou, Riad Haddad, waren niet de Russen maar de door de VS geleide coalitie verantwoordelijk voor de luchtaanvallen. 'Het werd vernietigd door de Amerikaanse luchtmacht', aldus de ambassadeur over de kliniek van AZG.

De medische post van AZG in de buurt van Maaret al-Numan, in de provincie Idlib, is volledig met de grond gelijk gemaakt. Acht medewerkers worden nog vermist, zegt Artsen Zonder Grenzen. 'De dader is duidelijk', zei AZG-president Mego Terzian. 'Het is óf de regering óf de Russische regering.

Wapenstilstand
President Assad waarschuwde maandag dat als er een wapenstilstand komt, dat niet betekent dat alle partijen stoppen met het gebruik van wapens. Een staakt-het-vuren houdt volgens Assad in 'dat wordt geprobeerd te voorkomen dat de terroristen hun posities versterken'.

Tijdens een bestand wordt niet toegestaan dat de terroristen wapens, uitrusting of manschappen verplaatsen, aldus Assad in een verklaring voor de televisie. Ook is het versterken van hun stellingen volgens hem niet toegestaan. Assad noemt de oppositiegroepen vaak 'terroristen'.

In Noord-Syrië staan rebellen van onder andere het Vrije Syrische Leger sterk onder druk door het oprukkende leger van president Assad. Vanuit de lucht wordt het regeringsleger bijgestaan door Rusland, dat maandag liet weten door te zullen gaan met luchtaanvallen op het nabijgelegen Aleppo - ondanks afspraken over het beperken van militair geweld in Syrië.

Hoofd van de missie van Artsen Zonder Grenzen, Massimiliano Rebaudengo, spreekt tegenover Reuters van een 'gerichte aanval op een medische faciliteit'. Door vier opeenvolgende inslagen zijn volgens hem 40 duizend mensen beroofd van zorg in het conflictgebied. De geïmproviseerde kliniek met dertig bedden en 54 hulpverleners kreeg geld, medicijnen en materiaal van Artsen Zonder Grenzen.

Tekst gaat door na de video.

Maaret al-Numan is in handen van Syrische rebellen. Beeld reuters
Maaret al-Numan is in handen van Syrische rebellen.Beeld reuters

Turkije beschiet doelen in Syrië

De raketinslag in een kinderziekenhuis in Azaz, nabij de Turkse grens, zou volgens het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten tien mensen het leven hebben gekost. Nog eens dertig mensen raakten gewond. De Turkse premier Davutoglu zegt dat Rusland achter de aanval zit. Ook zei hij dat Turkije doorgaat met aanvallen op het Koerdische YPG-militie zolang zij doorgaan met vechten bij diezelfde stad Azaz.

Sinds zaterdag beschiet Turkije Koerdische strijders in Syrië. De EU roept de Turkse president Erdogan op hiermee te stoppen. Buitenlandchef Federica Mogherini herinnerde Turkije eraan dat zij een paar dagen geleden nog aan tafel zaten om het geweld in Syrië te beteugelen. 'Meer vechten is dus absoluut niet wat we dan verwachten.'

Op de achtergrond van het aanhoudende geweld in Syrië vechten Turkije en Rusland een verbale oorlog uit. De Russen beschuldigden de Turken er maandag van 'verse jihadisten en gewapende huurlingen' de grens over te sturen om Islamitische Staat en andere terroristische organisaties te versterken in Syrië. Volgens Turkije is Rusland niet bezig met het staakt-het-vuren, maar alleen met het steunen van het Syrische regime. Ze zouden bovendien de internationale gemeenschap slechts twee opties voorhouden in Syrië: Assad of IS.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden