Parijs komt economische malaise langzaam te boven

Direct na de aanslagen van 13 november daalde het toerisme in Parijs op spectaculaire wijze. Voor het Louvre stonden geen lange rijen meer. Op sommige dagen kon je zo doorlopen naar de Mona Lisa. De bezettingsgraad van de hotels daalde in december met 20 procent, musea als het Louvre en het Musée d'Orsay trokken 30 procent minder bezoekers.

Peter Giesen
null Beeld Reuters
Beeld Reuters

Op het oog krabbelt Parijs weer een beetje overeind. Er lopen weer aardig wat toeristen door de stad. 'Met Kerstmis ging het alweer beter, al was het minder dan in andere jaren. Sinds Pasen zijn de cijfers behoorlijk goed, maar we trekken nog steeds minder bezoekers dan voor de aanslagen', zegt een woordvoerster van het Louvre. Het museum zegt nog niet over exacte cijfers te beschikken.

In elk geval hebben de aanslagen het toerisme flink geschaad. In de regio Parijs was de omzet van hotels in het eerste trimester van 2016 8,5 procent lager dan in diezelfde periode in 2015, toen er overigens ook net een aanslag was gepleegd. De omzet van bars en restaurants daalde zelfs met 16,5 procent, volgens cijfers van de Franse horecabond GNI. De Pinacothèque de Paris moest zijn deuren sluiten. Het privémuseum voor schilderkunst draaide al moeizaam, de aanslagen deelden een laatste klap uit.

De hoop is nu gevestigd op Euro 2016, het Europees kampioenschap voetbal. Volgens onderzoeksbureau PriceWaterhouseCoopers zal de hotelsector zich herstellen dankzij de komst van voetbaltoeristen. Het toernooi zal zich overigens afspelen in een ietwat grimmige sfeer. Euro 2016 is een veiligheidsnachtmerrie en premier Valls heeft al aangekondigd dat de noodtoestand met twee maanden verlengd zal worden.

Chinezen

Herstel na een terreuraanslag vergt enige tijd. Na de aanslagen in de metro in 2005 deed Londen er een jaar over om weer op het oude niveau te komen. New York deed er zelfs vier jaar over om zich te herstellen van 11 september. In Londen en New York vonden geen nieuwe aanslagen plaats, hetgeen in Parijs nog staat te bezien.

Olivier Jager van ForwardKeys, een onderzoeksbureau voor toerisme, vreest dat Europa als geheel minder aantrekkelijk wordt vanwege de terreur, met name voor Aziatische reizigers. Het Louvre zegt echter dat het aantal Chinese reizigers nog steeds groeit. 'Europa wordt bereikbaar voor steeds meer mensen uit de Chinese middenklasse. Chinezen zijn relatief niet zo gevoelig voor de angst voor aanslagen', aldus de woordvoerster van het museum.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden