Parijs houdt pleidooi voor ‘gekozen immigratie’

Frankrijk moet de instroom van immigranten niet langer ‘ondergaan’, maar die sturen al naar gelang de behoeftes van de economie....

Van onze correspondent

De gebeurtenis werd enigszins overschaduwd door de affaire-Clearstream, maar de wet op ‘de immigratie en integratie’ zal nog veel aandacht trekken. Want met zijn immigratiestandpunt plaatst Sarkozy zich tussen de kerken en de linkse oppositie enerzijds en nationalistisch en extreemrechts anderzijds.

Die opposanten hebben één verwijt gemeen: Sarkozy hengelt met zijn wetsontwerp naar de kiezers van Jean-Marie le Pen, de leider van het extreemrechtse Front National. Die maakte Sarkozy afgelopen maandag uit voor een ‘plagiaatpleger’.

Sarkozy brengt daartegenin dat kiezers van Le Pen en politiek dakloze oud-communisten beter op hem dan op de politieke extremen kunnen stemmen. Hij verwijt politici, van links én rechts, jarenlang het immigratievraagstuk te hebben vermeden uit angst voor Le Pen. Sarkozy is dat niet van plan, zegt hij in een recent interview: ‘Als Jean-Marie le Pen zegt: “De zon is geel”, moet ik dan zeggen dat hij blauw is?’

Concreet wil Sarkozy het recht op gezinshereniging inperken, door verscherping van de voorwaarden waaronder dat mag plaatsvinden. Die vorm van immigratie vormt sinds jaar en dag de bulk: in 2004 werden ruim 100 duizend mensen op deze grond tot Frankrijk toegelaten, driekwart van het totale aantal immigranten. De immigrant moet voortaan langer wachten en mag geen beroep op de sociale dienst doen.

Daarnaast wil Sarkozy, naar Australisch en Canadees voorbeeld, meer immigranten die ‘werk’ als motief hebben om te komen – vorig jaar waren dat er maar 12 duizend op zo’n 164 duizend immigranten. Daarmee denkt Sarkozy vacatures te kunnen opvullen. Zo zijn er in de horeca 40 duizend vacatures, terwijl bijna 10 procent van de beroepsbevolking in Frankrijk werkloos is.

De Parti Socialiste noemt het wetsontwerp van Sarkozy ‘gevaarlijk, onnodig en inefficiënt’. Volgens de partij zijn ‘de waarden van Frankrijk’ in het geding. Verder zouden de plannen tot een toename van het aantal illegalen leiden. De kerken en hulporganisaties vrezen dat ook en vinden dat Frankrijk geen afscheid mag nemen van ‘onze gastvrijheid jegens de vreemdeling’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden