'Parijs heeft militair akkoord met Algerije'

Frankrijk heeft onlangs een geheim militair samenwerkingsverdrag met Algerije gesloten. Het Franse weekblad VSD zegt dit te hebben vernomen van functionarissen van de Franse inlichtingendiensten....

AFP; REUTER

AFP, Reuter

PARIJS

Ongeveer vijftig Franse militaire adviseurs zijn in Algerije om helikopterpiloten te trainen voor de strijd tegen de fundamentalistische guerrilla. De technici en piloten hebben tijdelijk verlof gekregen van het Franse leger. Ze zijn uitgeleend aan Franse wapenfirma's en verdienen tussen de vijftien- en vijftigduizend gulden per maand.

Volgens een functionaris van de Franse inlichtingendienst DSGE, die door het weekblad wordt aangehaald, besloot het Franse kabinet eerder dit jaar in een geheime zitting Algerije 'doorslaggevende hulp' te geven. Daarop werd het defensie-akkoord gesloten. Medio 1995 zou het Algerijnse regime de guerrilla moeten kunnen hebben weggevaagd, aldus de functionaris.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Juppé ontkende woensdag dat Frankrijk militaire hulp aan Algerije geeft. Wel gaf hij toe dat negen civiele helikopters zijn verkocht aan het Algerijnse ministerie van Binnenlandse Zaken. Ook andere leveranties zouden via dit ministerie lopen.

De Algerijnse regering heeft donderdag een uitnodiging van de invloedrijke katholieke Italiaanse gemeenschap Sant'Egidio afgeslagen deel te nemen aan overleg met de islamitische oppositie. Sant'Egidio bemiddelde in 1992 met succes in het Mozambikaanse conflict.

Volgende week maandag en dinsdag komen Algerijnse groeperingen in Rome bijeen, onder wie leden van het verboden Islamitische Heilsfront (FIS) en de voormalige eenheidspartij FLN (Nationale Bevrijdingsfront). De regering liet weten dat 'Algerijnse problemen in Algerije moeten worden behandeld'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden