Parijs doet een appop zijn Arabische vrienden

De gijzeling in Irak heeft Parijs aangezet tot een opmerkelijke campagne. De goede contacten in de Arabische wereld moeten zich nu uitbetalen....

Van onze correspondent Fokke Obbema

Het Franse diplomatieke offensief om twee gegijzelde journalisten vrij te krijgen, heeft tot een reeks steunbetuigingen uit de Arabische wereld geleid. Daaronder bevindt zich ook een breed palet aan radicale, islamitische groeperingen.

Van hen kan enige invloed op de ontvoerders kan worden verwacht. Frankrijk heeft daarmee op diplomatiek vlak meer voor elkaar gekregen dan ItaliDe Italiaan Enzo Baldoni werd vorige week door het Islamitisch Leger in Irak vermoord zonder dat zijn land diplomatiek enig weerwerk kon leveren. Dezelfde organisatie bedreigt nu de journalisten Chesnot en Malbrunot met de dood.

Een verklaring voor de brede steun aan Frankrijk vormt het Franse verzet tegen de Amerikaans-Britse invasie van Irak. 'Frankrijk is een vriend van het Iraakse volk', zo stelde een van de geestelijk leiders onomwonden. In Irak sprak de Soennitische Raad van Advies, een radicale groepering van salafisten, zich dinsdag uit voor vrijlating van de journalisten vanwege het Franse verzet tegen de oorlog. 'De strijders moeten voors en tegens afwegen met het doel de minst schadelijke oplossing te kiezen die het meest overeenstemt met de sharia (de islamitische wet)', stelde de Raad.

Op internationaal vlak is vooral de afkeer opmerkelijk van de Hamas-beweging, die zelf geen enkel middel schuwt en juist dinsdag nog in Israeen dodelijke aanslag pleegde. Tevreden zijn de Fransen vooral met de Egyptische imam van Al-Azhar, de hoogste autoriteit in de soennitische wereld en enigszins vergelijkbaar met het Vaticaan. Volgens hem druist de ontvoering in 'tegen alle regels van de tolerante islam die wil dat het menselijk leven wordt gerespecteerd, met name dat van onschuldigen'. In Pakistan viel de veroordeling op door de belangrijkste islamistische groepering, Jamaat-i-Islami. Deze organisatie staat bekend om zijn sympathievoor het gedachtegoed van Osama bin Laden.

Voor de Fransen diplomatie telt eveneens de opstelling van koning Abdallah II van JordaniDie zei alle diplomatiek steun toe en riep op tot 'het verveelvoudigen van de contacten met de relevante Iraakse partijen.' Jordanitaat bekend om zijn uitgebreide netwerk in Irak en slaagde er onlangs in zeven Jordaanse burgers uit handen van ontvoerders vrij te krijgen.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Michel Barnier, die heen en weer tussen Egypte en Jordaniloog, zei dinsdagmiddag 'diep geroerd' te zijn door 'de solidariteit en de emotie van de hoogste autoriteiten van de islam'. Hij herhaalde nog eens dat Frankrijk altijd voor 'de onafhankelijkheid en souvereiniteit' van het Iraakse volk heeft gepleit.

Ondertussen poogde zijn hoogste diplomaat, Colin de Verdi, in Bagdad voet aan de grond te krijgen. Ook hebben de Fransen hun zwaarste troef op het vlak van de geheime diplomatie in stelling gebracht: de 68-jarige generaal Philippe Rondot is in Irak. Hij slaagde er tien jaar geleden in de terrorist Carlos te arresteren.

Met een combinatie van openbare en geheime diplomatie poogt Frankrijk het maximum te halen uit wat het altijd beweert te hebben onderhouden: uitstekende contacten in de Arabische wereld.

Meer dan enig ander Europees land heeft Frankrijk in de afgelopen decennia in diplomatieke banden met deze regio geesteerd. De daarmee verworven kennis werd als van de argumenten aangevoerd waarom de Fransen zich in het voorjaar van 2003 tegen de Amerikaanse invasie van Irak verzetten: de Fransen voorzagen de opleving van terrorisme in de post-Saddam-periode. Aan de consequenties van die juiste taxatie hebben de Franse diplomaten nu hun handen vol.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden