Paribas geeft miljarden uit aan bescherming

Het Franse financiële concern Paribas heeft woensdag een miljardenbod uitgebracht op de aandelen van het conglomeraat Navigation Mixte die het nog niet in bezit heeft....

KRF; ANP

KRF,ANP

PARIJS

Paribas had al een belang van 31 procent in Navigation Mixte. Woensdag maakte het bedrijf bekend de aandelenpakketten te hebben overgenomen van de Duitse verzekeraar Allianz en Société Centrale d'Investissements voor 800 franc per aandeel ofwel voor in totaal 2,5 miljard franc (810 miljoen).

Door de transacties verkreeg Paribas 50,84 procent van de aandelen en 52,51 procent van het stemrecht. Op de rest is een bod uitgebracht van eveneens 800 franc per aandeel, wat overeenkomt met in totaal 6,2 miljard franc (2 miljard).

Navigation Mixte op haar beurt is de grootste aandeelhouder van Paribas met een economische belang van 9 procent en 12 procent van het stemrecht. Zou het bedrijf door een andere partij worden overgenomen, dan zou Paribas ook zelf onder vuur kunnen komen te liggen. Paribas-topman André Levy-Lang gaf onlangs voedsel aan dergelijke speculaties. Hij verklaarde in een interview dat zijn bedrijf kwetsbaar is voor een overnamebod.

De wederzijdse deelnemingen van Paribas en Navigation Mixte zijn een erfenis van een bittere strijd die de twee concerns zes jaar geleden uitvochten om elkaar over te nemen. Navigation kreeg daarbij hulp van Allianz. In mei 1990 kwam het tot een wapenstilstand. Toen werd besloten tot samenwerking. De belangen van Navigation Mixte liggen hoofdzakelijk in de sectoren levensmiddelen, transport en financiële dienstverlening.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden