Parels van denacht

Amsterdamse nachtbrakers struinen vanavond van museum naar museum. 45 hoofdstedelijke musea houden 226 activiteiten tijdens de twaalfde Museumnacht. Drie kenners kiezen hun favorieten.

Yuki Kho (20),mede-oprichter van VPRO Dorst

'Tijdens de nacht is er in het Planetarium in Artis een 3D-film die live wordt gemaakt: Spontaneous Fantasia, met onder meer dans, beeldende kunst, en architectuur. Ik ben benieuwd hoe ze dat gaan doen.


Ik ken Artis: ik werd er tegenover geboren. Het was mijn speeltuin. In het Planetarium kon je vroeger een kinderfilm bekijken, waarin Bert en Ernie je meenamen op een reis door het heelal. Je lag op je rug en keek naar boven. Het Planetarium is een koepel: je kijkt in een bolvorm naar de film.


Tijdens de Nacht wil ik ook graag naar het Nederlands Instituut voor Mediakunst. Hier gaan kunstenaars van Fruit Power uit fruit energie opwekken. De energie wordt vervolgens omgezet in audiofrequenties. Misschien kan fruit wel praten.


Ik vind het mooi als bèta en alfa elkaar zoals hier ontmoeten. Zelf neig ik meer naar bèta.


De Museumnacht bestaat niet alleen uit kunst bekijken, maar ook uit discussiëren over kunst. Ik neem zelf tijdens de nacht deel aan Firestarters, een rondreizende talkshow waarin telkens een urgent thema in de kunst of technologie aan de orde komt.


Het debat gaat over ondernemen in de culturele sector in deze tijd, en de invloed van nieuwe media op de kunst. Ik heb VPRO Dorst, een platform voor jongeren, opgezet, maar als ik nu weer iets zou willen, dan zou dat denk ik niet zomaar meer kunnen. Tijdens de Nacht kunnen we kijken naar alternatieven.'


Nalden (27), Internetondernemer

'Het is makkelijk tijdens de Museumnacht weer naar het Van Gogh te gaan, maar ik vind het juist leuk plekken te bezoeken die je nog niet kent. Zo lijkt het Amsterdam Tattoo Museum me tof. Tijdens de nacht hebben ze een Mexicaans thema: ze willen er El Dia de los Muertos, de dag van de doden, nabootsen. Het is een Mexicaanse traditie, een eerbetoon aan overleden dierbaren.


De Mexicaanse sfeer trekt me erg, vooral de Mexicaanse hapjes, haha. Er schijnen ook Mexicaanse tatoeëerders te komen. Zelf heb ik niks met tattoos, en moet ik niks hebben van die naalden. Maar de ontwerpen, daar ben ik benieuwd naar. De meeste tatoeëerders zijn goede designers.


Ook Foam, het Amsterdamse fotografiemuseum, lijkt me leuk. Hier tonen ze tijdens de nacht een nieuwe technologie waarmee je een 3D-print kunt maken. Iedereen kan dit voor één euro uitproberen.


Je kunt alles printen in 3D, als je er maar een plaatje van hebt. Dit is geen gimmick, maar pure innovatie. Voor een architect kan het natuurlijk geweldig zijn als hij een ontwerp kan printen in 3D.


Verder ben ik benieuwd naar Red Light Radio, een collectief van radio-dj's, in W139 aan de Warmoesstraat. Ze draaien vanuit een klein, roodverlicht hoerenkamertje. Erg leuk om te zien. Ik heb ze eerder gehoord, en wil ze graag weer horen.


Ze hebben vaak goede dj's; ook internationale dj's zoals Gaslamp Killer, Lefto en Full Crate hebben voor Red Light Radio gedraaid. Het programma is altijd anders en daardoor verfrissend.'


Michael Tedja (40), schilder, schrijver en curator Museumnacht

'Iedere bezoeker van de museumnacht zou kunstinstelling de Appel in het programma moeten opnemen. Allereerst omdat Spectres van de Belgische videokunstenaar Sven Augustijnen daar wordt getoond. Het is een film over gitzwarte bladzijden uit de kolonisatiegeschiedenis van Belgisch Congo: de moord op president Lumumba. Spectres is geen documentaire, maar een kunstwerk. Augustijnen gaat niet op zoek naar de historische waarheid, maar trekt die in twijfel. Het gaat hem om de artistieke waarheid. En in die zoektocht hoeft hij zich niet te houden aan de feiten.


Augustijnen laat zien hoe geïsoleerd maatschappelijke discussies worden gevoerd. Juist door fictie toe te voegen, zoals in Spectres gebeurt, ontstaat een diepere waarheid. En dat is kunst in zijn hoogste vorm.


Kunst die aanzet tot nadenken: het programma in de Appel zit er vol mee. De dichters, muzikanten en theatermakers die deze avond spreken, dagen de bezoekers uit stelling te nemen.


Hetzelfde probeer ik te doen in mijn lezing in het Stedelijk Museum Bureau Amsterdam. Ik behandel het Lesgedicht, een hoofdstuk uit mijn boek het Autogedicht. En auto is in deze het Griekse woord voor 'zelf'. De lezing gaat over classificaties die kunstenaars toegedicht krijgen, daarom ook de titel Afkomst, ras en talent. Deze stempels krijgen kunstenaars opgedrukt, terwijl ze beoordeeld moeten worden naar universele waarden. Vanavond uit ik mijn zware kritiek op deze identiteitspolitiek.


Om nog even lekker te ontspannen, tip ik de Smart Project Space, daar is een afterparty tot in de vroege uurtjes. Gewoon lekker genieten. Niet meer en niet minder.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden