Parcival

In de 800 jaar oude legende van Parcival trekt de titelheld, zoon van een gestorven ridder, de wereld in om zichzelf te ontdekken....

Bart Deuss

De kijker zit dicht op wat een zeer realistische, ouderwetse keuken lijkt. De ronde achterwand van het vertrek wordt gevormd door een allegaartje van kasten waaruit in de loop van de voorstelling steeds meer bizarre personages tevoorschijn komen. De ingewanden van de kasten onthullen decors van locaties waar Parcival op zijn lange reis doorheen trekt. In feite vormen de kasten poorten die de ogenschijnlijk realistische, helder belichte woonkeuken verbinden met een wereld die veel groter is dan een mensenleven bevatten kan. De Graef schreef dan ook een moderne mythe, waarin voortdurend nieuwe lagen van bewustzijn en inzichten opduiken.

Nadat de moeder van Parcival hem voor het slapengaan de ware doodsoorzaak van zijn vader heeft onthuld, verschijnt uit een kast de ridder Amfortas. Hij sterkt de jongen in zijn voornemen de wijde wereld in te trekken om de schuldenlast van zijn vader te vereffenen.

Wanneer Parcival na vele omzwervingen neerdaalt in de bodemloze schuldenput we zitten weer even in een van die kasten wordt die verbeeld door een sterren-en planetenhemel. Hij ontdekt dat het niet aan hem is om zijn vaders schuld te dragen en dat hij zijn eigen leven leiden moet.

Coltof laat de acteurs op een heel heldere en zuivere wijze schakelen tussen de vele taferelen. Fris en onbevangen, zoals het helden betaamt in een epos over rechtvaardigheid en moed. Uitgesproken opvattingen over het leren stellen van de juiste vragen, over het bestrijden van onrecht gaan hand in hand met ironie en een filosofische kijk op het betrekkelijke mensenbestaan. Mede dankzij de voortreffelijke spelersgroep, treft deze Parcival de kijker, in al zijn overvloed en bijna anderhalf uur durende lichte waanzin, recht in het hart.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden