Parasieten

DE huwelijksaanzoeken aan ASR door Fortis en aan TAS door Pink Roccade bewijzen dat er geld te verdienen is met overnames....

Ferry Haan

Hedgefondsen proberen met zo min mogelijk risico geld te verdienen aan allerlei financiële verschijnselen. Arbitrage noemen ze hun activiteiten. Fusies en overnames zijn de fenomenen waarbij hedgefondsen hun slag slaan. De koersbeweging van Fortis en ASR levert het bewijs voor de mogelijkheden. Nadat beide verzekeraars de fusieplannen bekend maakten, daalde het aandeel Fortis met bijna 7,5 procent. ASR steeg echter meteen met 52 procent. De fusieaankondiging van PinkRoccade en TAS geeft hetzelfde beeld. PinkRoccade dook 11 procent omlaag, TAS vloog 27 procent omhoog.

De strategie die een hedgefonds volgt bij een fusie ligt voor de hand. Zodra de fusieplannen worden aangekondigd, gaat een hedgefonds 'short' in de partij die overneemt. Tegelijk gaat het fonds 'long' in de over te nemen partij.

'Short gaan', betekent in beleggingstaal dat een belegger profiteert van een koersdaling van een fonds. Dat kan hij doen door aandelen in de toekomst te verkopen, die hij nu nog niet bezit. Hiervoor kan hij ook put-opties kopen die hem het recht geven om aandelen te verkopen tegen een van tevoren vastgelegde prijs. Als op het moment van de transactie de werkelijke koers van het fonds lager is, dan steekt hij een mooie koerswinst in zijn zak. Bij 'long gaan' doet een belegger precies het tegenovergestelde.

De strategie die hedgefondsen volgen bij fusies en overnames heet merger arbitrage. Hoe wijd verspreid dit fenomeen inmiddels is, is te zien op internet. Zoeken naar 'merger arbitrage' levert vele treffers op.

Aufhauser Merger Arbitrage Hedge Fund, Magnum group of Funds, Pegasus Leveraged Merger Arbitrage Fund, 6800 Capital Group en Weiss Peck & Greer Merger Arbitrage Fund zijn slechts enkele fondsen die opvallen. Vooral het laatste fonds is interessant, want Weiss Peck & Greer is van Robeco. Bij deze mysterieuze dochter van de Rotterdamse vermogensbeheerder van de Rabobank was niemand beschikbaar voor commentaar. Op de website blijkt dat het merger-fonds vorig jaar een rendement van 43 procent wist te halen. Het fonds profiteerde onder meer van de fusieplannen van Unilever en Bestfoods.

Het aardige is dat dit rendement behaald werd bij een nagenoeg afwezig risico. Door tegelijk long te gaan in het ene fonds en short te gaan in het andere is de netto marktpositie precies nul. Het hedgefonds loopt met andere woorden geen risico als tussentijds de aandelenmarkt instort.

Is er dan geen enkel risico verbonden aan deze strategie? Ja, natuurlijk wel. Als de fusie niet doorgaat, dan is het hegdefonds de klos. Toen recentelijk British Airways en KLM hun fusieplannen afbliezen, vloog het aandeel BA omhoog en viel KLM als een baksteen. Voor hedgefondsen kan zo'n koersbeweging een forse streep door de rekening zijn.

Het McD Merger Arbitrage Fund, gevestigd op Bermuda, legt op haar website uit dat het heel voorzichtig opereert. Het koopt geen aandelen op geruchten. Arbitragemogelijkheden worden grondig onderzocht. Vooral de succeskans van de fusie wordt nauwkeurig geanalyseerd.

Als een dergelijk fonds overtuigd is van de slagingskans van een fusie dan stapt het grootschalig in. De koersreactie van de twee fusiepartners is verder bijna een wetmatigheid. De partij die overneemt, betaalt vaak met nieuwe aandelen; dat verwatert de waarde van de bestaande aandelen. Ook moet vaak een forse premie op de beurskoers betaald worden om aandeelhouders van de over te nemen partij te bewegen de aandelen ook echt te verkopen. 'De kost gaat voor de baat uit', is hier het gezegde en dus daalt het aandeel. Voor de 'prooi' geldt het omgekeerde.

Het is niet bekend of de hedgefondsen ook in Nederland actief zijn. De forse koersbewegingen van afgelopen maandag lijken hier wel op te wijzen. Als zij er achter zitten, dan zien ze de fusies in elk geval zitten. Voor Fortis en PinkRoccade moet dat bij al die koersverliezen een hele opluchting zijn.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden