Parasiet, koraalrifvis en harige spin: deze negen diersoorten zijn vernoemd naar Obama

Barack Obama is volgende maand president-af, maar hij heeft zich nu al onsterfelijk gemaakt met dank aan wetenschappers die nieuw ontdekte diersoorten naar hem hebben vernoemd. Het zijn er maar liefst negen in totaal, twee meer dan de vorige koploper: Theodore Roosevelt, die zeven diersoorten op zijn naam mocht schrijven.

De Apotostichus barackobamai. Beeld Mendocino County

Onder meer twee parasieten zijn naar Obama vernoemd, maar volgens de ontdekkers moet de president dit zien als compliment. Zo zegt de ontdekker van de Baracktrema obamai, een parasiet die eieren legt in de longen van schildpadden, tegen persbureau AP dat het beest hem doet denken aan Obama: 'Het is lang, dun en cool as hell', aldus Thomas Platt van het Saint Mary's College in Notre Dame, Indiana.

Ook de ontdekker van een haarworm die zich in krekels nestelt, de zogeheten Paragordius obamai, zegt dat Obama de vernoeming geenszins als belediging moet opvatten. De haarworm is in 2012 ontdekt in Kenia, in een plaatsje op 19 kilometer waar de vader van de president is geboren en zijn stiefgrootmoeder nog altijd woont. Een eerbetoon dus aan de afkomst van de president, aldus bioloog Ben Hanelt van de University of New Mexico in het wetenschappelijke tijdschrift PloS ONE.

Obama heeft ook de eer dat drie vissoorten naar hem zijn vernoemd, waaronder een bijzonder kleurrijk geval. De Tosanoides obama, een koraalrifvis die de kleuren roze, blauw en geel draagt, werd in juni van dit jaar ontdekt door Richard Pyle, een marinebioloog uit Honolulu. De naam was snel verzonnen, zo zegt hij in het tijdschrift ZooKeys. De vis leeft uitsluitend in een beschermd natuurgebied in de Noordelijke Stille Oceaan dat dit jaar door Obama is uitgebreid met 1.508.870 vierkante kilometer. Door de beschermde status van het gebied is de Obama-vis voorlopig veiliggesteld.

De Baracktrema obamai is 'cool as hell'. Beeld J. R. Roberts et. al. Journal of Parasitology

Harige spin

En dan is er ook nog een harige spin die de Obama-titel draagt. Het gaat om de Apotostichus barackobamai, een specifieke soort van de valsdeurspin, die zijn naam dankt aan de goed verborgen grondnesten waarmee hij zijn prooien vangt. In 2012 ontdekte Jason Bond van de Auburn University in Alabama 33 nieuwe soorten valdeurspinnen. Een aantal daarvan vernoemde hij naar beroemdheden, zoals de Amerikaanse komiek Stephen Colbert (Apostichus stephencolbert) en naar het bedreigende fictieve organisme uit Star Wars, de sarlacc (A. sarlacc).

Over zijn keuze om een van zijn spinnen naar Obama te vernoemen, zegt hij in ZooKeys: 'Ik vind zijn presidentschap opvallend. Hij is een echte staatsman die belachelijke oppositie moet weerstaan.' De Apotostichus barackobamai zit min of meer in hetzelfde schuitje, alleen bestaat zijn oppositie uit insectenetende kikkers en slangen in de Redwood-bossen van Californië.

Bekijk de andere naar Obama vernoemde diersoorten in Science Magazine.

De kleurrijke Tosanoides obama. Beeld Richard L. Pyle
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.