Paraplu telt druppels en wordt mobiele regenmeter

VAN ONZE VERSLAGGEVER BARD VAN DE WEIJER

AMSTERDAM - Het zal niet vaak gebeuren dat iemand met een nieuwe paraplu de nieuwssite van de BBC haalt. Rolf Hut overkwam het gisteren. Huts plu is ook geen gewone; zijn versie kan tevens worden gebruikt als mobiele regenmeter, geschikt om zeer lokaal neerslag te meten.

De 'MacGyver-wetenschapper' aan de TU Delft en medewerker van de Volkskrant bereikte dit door de microfoon uit een goedkope bluetooth handsfreeset te slopen en deze te koppelen aan een platte microfoon die hij aan de binnenzijde van een Winnie de Poehparaplu plakte.

Het idee: elke keer als er een druppel op het doek valt, registreert de microfoon een plop, die door de handsfreeset wordt doorgestuurd naar een smartphone. Daarin zit een app die de plopjes registreert en vertaalt naar een grafiek die een indicatie geeft hoe hard het regent. Resultaat: een goedkope regenmeter.

Hut ontwikkelde de plu voor het zogenoemde citizens scienceproject WeSenseIt van de Europese Unie. Het idee is burgers toegang te geven tot goedkope wetenschappelijke meetinstrumenten. Die zijn vaak minder nauwkeurig dan professionele apparatuur, maar doordat ze goedkoop zijn en ze door velen worden gebruikt, kunnen er toch betrouwbare metingen mee worden gedaan.

De paraplu van Hut kan bijvoorbeeld worden gebruikt om meer metingen op de grond te doen. Dat gebeurt nu sporadisch en vaak onnauwkeurig. 'Hevige regen valt vaak zeer lokaal', zegt Hut. Als daar niet net een regenmeter is opgesteld, zie je dreigende wateroverlast wellicht over het hoofd. Burgers die zijn paraplu dragen, zouden lokale extreme regenval vermoedelijk wel registreren, waardoor beleidsmakers sneller maatregelen kunnen treffen.

Hut heeft zijn paraplu getest op het dakterras van zijn woning, kort voor hij vertrok voor een congres in Wenen, waar hij zijn vinding deze week demonstreerde. 'Het was dus nogal een lastminute-actie', zegt hij. 'Ik ving precies de laatste bui die er viel.' Een 'echte' regenmeter die ernaast stond, gaf vergelijkbare resultaten. Een tweede test onder de douche was eveneens hoopgevend. 'Een bewijs dat het principe werkt.'

Er moet nog veel gebeuren om de plu te verbeteren, zegt Hut. 'Omgevingsgeluiden worden nu ook geregistreerd, waardoor een voorbijrazende tram zomaar als een stortregen geïnterpreteerd kan worden.' Is eenvoudig op te lossen, door er een tweede microfoon aan te hangen die omgevingsgeluiden registreert. 'Die trek je dan van elkaar af. Hou je de regen over.' Of zijn vinding op de markt verschijnt, weet de wetenschapper niet. 'Ik ben meer van de prototypes. Anderen moeten het idee maar verder uitwerken.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden