Paranoia Witte Huis over lekken media slaat toe: woordvoerder checkt telefoons medewerkers

Witte Huis-woordvoerder Sean Spicer heeft zijn medewerkers van de communicatieafdeling vorige week tijdens een onverwachts ingelaste bijeenkomst gevraagd hun telefoons op tafel te leggen. Hij wilde op die manier achterhalen wie verantwoordelijk is voor het recente lekken naar de media. Dit meldt Politico op basis van anonieme bronnen die, wederom, hebben gelekt.

Sean Spicer voorafgaand aan een persconferentie in het Witte Huis Beeld null
Sean Spicer voorafgaand aan een persconferentie in het Witte Huis

Spicer trok volgens de bronnen, die aanwezig waren bij de bijeenkomst, fel van leer tegen zijn medewerkers. Hij vroeg ze zowel hun persoonlijke als werktelefoons op tafel te leggen, zodat ze konden bewijzen dat ze niets te verbergen hadden. Het lekken van informatie, zo zei Spicer, is een inbreuk op de Presidential Records Act. In deze wet is vastgelegd dat alle presidentiële correspondentie moet worden bijgehouden, maar dat die pas vijf jaar na het presidentschap voor het grote publiek beschikbaar is. Dit om te voorkomen dat gevoelige informatie op straat komt te liggen en een gevaar voor de staatsveiligheid vormt.

Bij de verrassingsbijeenkomst van Spicer waren behalve ongeveer twaalf medewerkers van het communicatiedepartement ook een aantal advocaten van het Witte Huis aanwezig om Spicers tirade juridisch gewicht te geven. Volgens de bronnen was Spicer vooral gefrustreerd over het lek rondom Mike Dubke. Zijn benoeming als communicatiedirecteur was al bij de media bekend voordat het officieel was bevestigd.

Spicer waarschuwde zijn medewerkers dat het gebruik van apps zoals Confide, die tekstberichten na versturing automatisch wist, en Signal, een andere app om versleutelde berichten te versturen, niet zijn toegestaan. Ook waarschuwde hij de groep dat het voor problemen zou zorgen als het nieuws over de geheime bijeenkomst naar buiten zou komen. Het is nog niet duidelijk wat de telefoonchecks hebben opgeleverd en of er ontslagen zullen vallen.

Gespannen sfeer

De sfeer op de communicatieafdeling van het Witte Huis is al langere tijd gespannen, schrijft Politico. Werkdagen op het departement beginnen rond 6 uur 's ochtends en eindigen na middernacht. Medewerkers, Spicer voorop, hebben te maken met een president die een ongebruikelijke interesse toont in de werkzaamheden van de afdeling. Donald Trump wil de berichten en mededelingen die het Witte Huis verlaten persoonlijk controleren en kijkt doorgaans tijdens zijn lunch mee met de dagelijkse persconferenties die Spicer houdt.

Ondertussen blijft hij foeteren op Amerikaanse media. Zijn laatste aanval is gericht op anonieme bronnen waarvan journalisten gebruik maken om ongeautoriseerde - en volgens Trump valse - berichten de wereld in helpen. Afgelopen vrijdag noemde hij de media tijdens zijn toespraak op CPAC, het belangrijkste conservatieve jaarcongres in de VS, opnieuw 'de vijand van het volk'. Want, zo zei Trump: 'Ze hebben geen bronnen. Ze verzinnen ze gewoon als ze er niet zijn.'

Hij doelde onder meer op The New York Times en CNN die afgelopen weken herhaaldelijk hebben bericht over verdachte betrekkingen tussen Trumps adviseurs en de Russische inlichtingendiensten tijdens de verkiezingscampagne. Die berichtgeving is gebaseerd op anonieme bronnen.

Diezelfde vrijdag weigerde Spicer een aantal media, waaronder CNN, The New York Times, Politico en BuzzFeed, voor het eerst in de geschiedenis van het Witte Huis de toegang tot een persconferentie die achter gesloten deuren op zijn kantoor plaatsvond. 'We gaan agressief verweer bieden tegen onjuiste beelden of verhalen', verklaarde Spicer.

Lees verder:

Fanatieke campagnevoerder voor Trump, met soms wat kritiek
De woordvoerder van president Trump loopt al een tijd mee bij de Republikeinse partij en geldt als fel en competitief. Lees hier het profiel van Sean Spicer.

Trumpfluisteraars: deze trouwe medewerkers adviseren de president
Wie zijn die trouwe medewerkers die Donald Trump dag en nacht bijstaan in het Witte Huis en zijn doordachte provocaties uitdragen?

Trumps woordvoerder weert deel media van briefing in Witte Huis
Media die tot nu toe kritisch over de president hebben bericht, mochten tot hun verbijstering niet aanschuiven. Het ging onder andere om CNN, The New York Times en Politico. Conservatieve nieuwsorganisaties zoals Breitbart News en The Washington Times, die Trump steunen, werden wel toegelaten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden