Paramedici gaan keuring WAO doen

Fysiotherapeuten en verpleegkundigen mogen keuringen voor de WAO verrichten. Het experiment met paramedici is bedacht door Cadans. De uitvoeringsinstelling hoopt op deze manier de lange wachtlijsten voor keuringen weg te werken....

De uitvoeringsinstelling Cadans zet in Breda, Enschede, Heerlen en Groningen gedurende een jaar paramedici als verzekeringsartsmedewerker aan het werk. Het gaat per vestiging om drie à vier medewerkers.

De paramedici doen hun werk onder verantwoordelijkheid van keuringsartsen. Die kunnen het werk niet aan. Eerder dit jaar zijn met de uitvoeringsorganisaties afspraken gemaakt over het wegwerken van de lange wachtlijsten. Die achterstand bedraagt naar schatting 20 procent.

Het experiment is goedgekeurd door het ministerie van Volksgezondheid en het Landelijk Instituut Sociale Verzekeringen (Lisv), de opdrachtgever voor de uitvoering van de sociale zekerheid. Het is de bedoeling dat de paramedici alleen makkelijke gevallen doen. Ook de wettelijke herkeuring van mensen in de WAO zou door paramedici kunnen gebeuren.

Werknemers kunnen volgens het Lisv een keuring door een paramedicus weigeren. 'In dat geval moet de keuringsarts zelf de keuring uitvoeren', aldus een woordvoerder. Ook als een werknemer niet tevreden is over het resultaat van de keuring, kan hij zich alsnog door een 'echte' verzekeringsarts laten onderzoeken.

Hoewel er ook grote tekorten zijn aan fysiotherapeuten en verpleegkundigen, verwacht Cadans dat het niet moeilijk zal zijn om paramedici te vinden. Het zijn beroepen waar veel mensen mee ophouden omdat het te zwaar is.

Een woordvoerder van het GAK, net als Cadans een uitvoeringsinstelling, werkt eveneens aan plannen om de achterstand bij de keuring van WAO-ers weg te werken. Een van de plannen is volgens een woordvoerder het wegnemen van administratieve taken bij de keuringsartsen. 'Dat kan de werklast verminderen', stelt de woordvoerder. Ook is het GAK zeer actief met het werven van nieuwe mensen. Alleen al de afgelopen zes maanden zijn vijftig nieuwe keuringsartsen aangenomen, stelt de woordvoerder van het GAK.

Staatssecretaris Hoogervorst van Sociale Zaken uitte eerder dit jaar forse kritiek op het werk van de keuringsartsen. De forse groei van het aantal mensen in de WAO zou mede worden veroorzaakt door de keuringsartsen die mensen te snel afkeuren. De toezichthouder op de uitvoering, het CTSV, stelde eerder dit jaar dat veel keuringsartsen hun oordeel vellen op één gesprek met een patiënt.

Nederland telt ongeveer 920.000 WAO-ers. De verwachting is dat dit aantal zal stijgen, ondanks maatregelen die in gang zijn gezet zoals reïntegratie en een hogere WAO-premie voor bedrijven met veel ziek personeel.

In vergelijking met andere Europese landen is het aantal WAO-ers in Nederland erg hoog. Hoogervorst meent dat er veel werknemers ten ontechte in de WAO terecht komen. Bedrijven zien de WAO bij een arbeidsconflict vaak als een oplossing en een groot aantal jonge vrouwen zou eveneens ten onrechte in de WAO verdwijnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden