Paramaribo-Texel, Thibaudet en Caligula à la Camus

De favorieten en de aanraders van de redactie: warmbloedig muziektheater bijvoorbeeld of de pianist met de teerste vingers.

Redactie
Leny Breederveld en Helen Kamperveen in Paramaribo-Texel. Beeld Ben van Duin
Leny Breederveld en Helen Kamperveen in Paramaribo-Texel.Beeld Ben van Duin

Theater: Paramaribo-Texel Door Rudolphi Producties. Regie Jette Derlagen. Tournee

Paramaribo-Texel, met Leny Breederveld en Helen Kamperveen, is een warmbloedige muziektheatervoorstelling. Over twee vrouwen, de een uit Suriname, de ander van Texel, die elkaar op de valreep van een leven ontmoeten. Bij elkaar vinden ze de troost en humor die ze zolang moesten ontberen. Deze feelgood-voorstelling is geschreven en geregisseerd door Jette Derlagen. Onweerstaanbaar zijn haar dialogen, die zijdelings, zonder dat het ooit zwaar wordt, raken aan grote onderwerpen als verlies, onoverbrugbare cultuurverschillen en, natuurlijk, de liefde.

Vincent Kouters

Muziek: Jean-Yves Thibaudet Amsterdam, Concertgebouw, 3 en 4/12 (MacMillan), 6/12 (kamermuziek), 8/1 (masterclass)

Jean-Yves Thibaudet, de pianist met de teerste vingers, is dit seizoen artist in residence bij het Koninklijk Concertgebouworkest. Wie de kunst van hem wil afkijken kan terecht op zijn masterclass, maar ontspannen achterover leunen en luisteren kan ook. Naar Mysteries of light, het concert dat James MacMillan speciaal voor hem heeft gecomponeerd. Of naar zijn intieme ontmoeting met het Alma Kwartet: Dutilleux en Hosokawa leveren de ragfijne noten.

Biëlla Luttmer

Theater: Caligula Naar Albert Camus door Toneelhuis. Regie Guy Cassiers. Tournee

Het Toneelhuis brengt Caligula van Camus op toneel. Mooie timing van de Antwerpenaren, dit stuk over macht en machtsmisbruik, wreedheid en onzekerheid, gebed in filosofische bespiegelingen. Regisseur Guy Cassiers creëert een fraai evenwicht tussen pakkende verhandeling en nerveuze actie, en weet met een aantal geestige passages ook lucht te scheppen. Kevin Janssens is een super-Caligula met het uiterlijk van een rockster; één bonk spanning en meester over zijn redeneringen.

Karin Veraart

Beeldende kunst: Jan Schoonhoven Kijk, Jan Schoonhoven - Museum Prinsenhof, Delft. De werkelijkheid van Jan Schoonhoven - Stedelijk Museum Schiedam. Beide exposities t/m 14 februari

Nee, hij maakte zijn reliëfs niet allemaal zelf; dat deed een assistent. Maar hij bedacht ze wel. De geometrische, hagelwitte reliëfs van Jan Schoonhoven gaan nu voor tonnen over de toonbank. Je zou haast vergeten dat ze eenvoudig uit karton en krantenpapier zijn vervaardigd. En dat ze in den beginne nog bruin en grillig handgevormd waren. Hoe hij van het een op het ander kwam is nu te zien op een dubbeltentoonstelling over de kunstzinnige Delftenaar, die overdag gewoon een kantoorbaan had, bij de PTT in Den Haag.

Rutger Pontzen

Theater: Glazen Speelgoed Door Toneelgroep Amsterdam. Tournee

De Amerikaanse theatermaker Sam Gold kwam naar Toneelgroep Amsterdam om daar als gastregisseur Tennessee Williams' klassieke toneelstuk Glazen Speelgoed onder handen te nemen. In een interview met de Volkskrant beloofde hij iets unieks. Uniek of niet - het werd een prachtige voorstelling met een sterke ploeg acteurs. Dit eenvoudige maar droevige verhaal over een disfunctioneel gezin wordt door Gold en vooral door hoofdrolspelers Chris Nietvelt (de moeder), Eelco Smits (de zoon) en Hélène Devos (de dochter) opvallend licht gespeeld. In een tijdloze open ruimte krijgt het bedompte verhaal nieuwe glans.

Hein Janssen

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden