'Paralympische sport is topsport'

Paralympische sport, ooit bezigheidstherapie voor oorlogsveteranen en andere gehandicapten, begint steeds meer topsport te worden. André Cats, de chef de mission van de Nederlandse paralympische ploeg, betitelde zijn vakgebied woensdag, enkele uren voor de opening van de Spelen in het Olympisch Stadion van Londen, als 'paralympische topsport'.

VAN ONZE VERSLAGGEVER JOHN VOLKERS

LONDEN - 'We zijn door de jaren van revalidatie naar participatie gegaan. En nu is het topsport, paralympische topsport', aldus Cats die uit het zwemmen afkomstig is en tot 2008 als bondscoach voor de bond werkte. Na de Spelen van Peking werd hij aangesteld als prestatiemanager paralympische sport. Het was een onderdeel van de integratie van valide en mindervalide sport.

De gemeenschappelijke factor van topsport en paralympische topsport is door Cats herkend vanuit zijn ervaring aan de rand van het bad. 'NOC*NSF gaf me vier jaar geleden de vrijheid te ontdekken hoe ik met de paralympische sport wilde omspringen. Ik heb veel gelezen, ben er diep ingedoken en erachter gekomen. Paralympische sport is niet anders dan andere sport aan de top. Het is vooral keihard werken.'

In de Nederlandse paralympische topsport, met 91 atleten vertegenwoordigd in Londen, wordt hard gewerkt. Zwemmers gaan in Amersfoort en Zeist tien keer per week te water, doen drie krachttrainingen en nog twee alternatieve sessie op het droge. Wie in de top wil meedoen, kan er bijna geen ander bestaan naast hebben.

Cats: 'We zijn in de fase die de olympische topsport tien, twintig jaar geleden doormaakte. Daar steeg toen de trainingsomvang, kwamen er fulltime coaches en zegden sporters hun werk of studie op. Omdat alleen hun sport nog telde. Zo is het de voorbije vier jaar gegaan met veel paralympiërs. Alle logische stappen voor topsport zijn gezet. We hebben gemotiveerde sporters die trainen onder goede coaches, met een topsportattitude, zoals Mark Faber, Eelke van der Wal en Guido Bonsen.'

In het eerder deze maand gepresenteerde onderzoek naar het topsportklimaat in Nederland was liefst 65 procent van de ondervraagde paralympiërs van mening dat hun omstandigheden zich sinds 2008 sterk hebben verbeterd. Dat was een hoge score ten opzichte van de normale topsport die hun waardering naar een magere zes afzwakte.

Cats: 'Het topsportklimaat voor onze specifieke atleten wordt steeds professioneler. Dat is de internationale trend. Alle concurrenten ontwikkelen zich. Ik vind dat Nederland nooit beter voorbereid is geweest dan voor deze Paralympische Spelen. Beter dan ooit, zeg ik.'

Cats: 'Het is het jongste paralympische team uit de geschiedenis.' Liefst 55 procent van het team wordt gevormd door tieners en twintigers. De gemiddelde leeftijd is 29 jaar. Voorheen was dat altijd boven de 30. Van het team maken 43 atleten, grofweg de helft, hun debuut. 'Ze zijn hier niet om te leren, maar om te presteren', aldus Cats op quasi strenge toon.

Paralympische topsport stelt dezelfde eisen als de reguliere topsport. Het kost veel opofferingen, voordat de top wordt gehaald. Soms is er een kortere weg, zoals voor een atleet met veel aanleg en een geschiedenis in een andere sport.

Cats noemde woensdag de Friezin Alyda Norbruis. Zij begon in 2011 met aangepast wielrennen en werd dit jaar, in Los Angeles, wereldkampioen op de 500 meter tijdrit. Norbruis (23) is eenzijdig spastisch en deels verlamd door een hersenbloeding vlak na de geboorte.

Het zijn de bijzondere verhalen van de Paralympische Spelen, waarin Nederland op 111 van de 503 medailleonderdelen uitkomt. Het doel is één medaille beter te scoren dan in 2008. Toen veroverde de ploeg 22 plakken.

Vier jaar geleden dacht Cats, als verkenner aanwezig te Peking, voor zijn paralympische 2012-ploeg te kunnen putten uit revaliderende militairen van de Afghanistan-uitzending. In Londen doet geen oorlogsveteraan mee.

Cats: 'We hadden militairen in de basketbalploeg (mannen) en bij het bankdrukken. Maar die hebben het niet gehaald. Vooral de rolstoelbasketballers vormden onze grote teleurstelling. We hebben enorm in hun programma op Papendal geïnvesteerd.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden