Paradijsje voor Zuma's vrouwen kost 20 miljoen

VAN ONZE CORRESPONDENT KEES BROERE

NAIROBI - Het huis van president Jacob Zuma van Zuid-Afrika in Nkandla heeft een opknapbeurt nodig. En bij een likje verf blijft het niet: de renovatie gaat ruim 20 miljoen euro kosten. De president heeft al diverse residenties, maar die in zijn geboorteplaats Nkandla, in KwaZulu-Natal, is hem het dierbaarst. Daar moet plek zijn voor zijn vier vrouwen.

Het fenomeen is in Afrika niet onbekend: de jongen uit het kleine dorp die op de machtigste politieke zetel terechtkomt, blijft op de achtergrond een grote liefde houden voor zijn geboortegrond. De bijzondere aandacht daarvoor mag best wat kosten.

Een bekend voorbeeld is Félix Houphouët-Boigny, de eerste president van Ivoorkust. 'Le Vieux' kwam graag terug in zijn geboorteplaats Yamoussoukro, waar hij als vroom christen een kerk liet bouwen. Of wat heet 'kerk': de grootste christelijke gebedsplaats ter wereld.

De Basiliek van Onze Vrouwe van Vrede in Yamoussoukro viel net iets groter uit dan de Sint-Pieter in Rome. Niettemin was paus Johannes Paulus II niet te beroerd om de kerk in 1990 in te zegenen. Boigny is alweer een poos dood en begraven. In Yamoussoukro grazen koeien rond de basiliek.

In het Zuid-Afrika van Zuma is wel vaker een presidentieel verblijf opgeknapt. Zoals dat van Nelson Mandela in Qunu, de plaats van diens jeugd. Die verbouwing kostte echter niet meer dan 2 miljoen euro. Thabo Mbeki, ook een ex-president, nam de kosten voor verbouwing van zijn woning gewoon voor eigen rekening.

In de provincie KwaZulu-Natal wonen overwegend Zulu's; Zuma is zelf ook een Zulu. De president heeft hun steun hard nodig in de aanloop naar de conferentie in Mangaung, in december, waar de ANC een nieuwe voorzitter kiest. Zuma hoopt de uitverkorene te zijn en daarmee ook de ANC-presidentskandidaat voor 2014. Dus staan in de provincie nog grotere plannen op stapel.

Hoewel er aan de residentie in Nkandla de afgelopen jaren al het een en ander is vertimmerd, kan er nog altijd wat bij: een ondergrondse tunnel van het helipad naar de huiskamers, een kliniek, verblijven voor twintig lijfwachten en zelfs een tuin met ruimte voor voorvaderlijke graven.

De kritiek op de dure plannen is groot. Thulas Nxesi, de minister voor Openbare Werken, doet publiekelijk zijn best de president te steunen. Het boegeroep zou 'volstrekt overdreven' zijn. Aan vertrouwelingen geeft hij echter toe zich 'ellendig' te voelen over alle commotie en bang te zijn openbare vijand nummer 1 te worden.

Als de plannen doorgaan, mag de Zuid-Afrikaanse belastingbetaler daarvoor opdraaien. Dat geldt deels ook voor een nog groter project, dat in de volksmond Zumaville is gaan heten: de bouw, in de buurt van Nkandla, van een volledig nieuwe stad. Op een terrein van 200 hectaren moeten 10 duizend huizen voor middenklassers komen met scholen en winkels en als het meezit ook zwembaden en tennisbanen. Kosten: een slordige 200 miljoen euro, waarvan de helft voor rekening van particuliere investeerders.

Zumaville is door Julius Malema, Zuma's jeugdvriend en inmiddels diens grootste vijand, al het 'New York City van KwaZulu-Natal' gedoopt. Die kwalificering is overdreven. Zoals de grootse bouwplannen van Zuma dat ook lijken te zijn.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden