Paradepaardje van Rutte voor hervorming Randstad in impasse

De voorgenomen fusie van de Randstadprovincies dreigt vast te lopen. Premier Mark Rutte wil de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland laten versmelten, maar minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) is nog niet met concrete plannen gekomen.

Rutte. Beeld anp

Het ontrafelen van de bestuurlijke kluwen in Nederland is een paradepaardje van Rutte. Onder zijn leiding onderhandelt een zware regeringsdelegatie nu in het Catshuis met lokale bestuurders om de impasse te doorbreken. Het idee van één Randstadprovincie is in elk geval losgelaten, melden bronnen. Wel wordt gesproken over verregaande samenwerking tussen Noord-Holland, Flevoland en Utrecht. Zuid-Holland zou zelfstandig blijven.

Voor de zomer beloofde verantwoordelijk minister Donner een visie op de bestuurlijke hervorming van de Randstad te presenteren. In juni stuurde hij een 'grove schets' naar de lokale bestuurders. Verregaande samenwerking is wenselijk, schrijft hij in het stuk dat in handen is van de Volkskrant. 'Ik wacht uw stappen in deze af.'

Het Tweede Kamerlid Gerard Schouw (D66) herinnert de premier eraan dat 'een krachtig bestuur' in hoofdstuk 1 van het regeerakkoord 'met veel aplomb' staat aangekondigd. 'Na vijftien jaar van rapporten wordt het tijd dat Rutte knopen doorhakt.'

Het regeerakkoord schrijft ook voor dat de zeven stadsregio's (zoals Parkstad Limburg en het stadsgewest Haaglanden) worden afgeschaft. Die stadsregio's krijgen extra geld voor verkeer en vervoer. De vraag is wie dat geld straks krijgt.

Een ander heikel punt is de aangekondigde 'Infrastructuur Autoriteit'. Dit instituut zou alles rond wegen en openbaar vervoer moeten regelen. Maar de oprichting daarvan zou betekenen dat er juist een bestuurslaag bijkomt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.