Parade van tarbotten, reebouten, kippen, kreeften en karbonaden

Ukkel, 20 februari 1908

Beeld Pixabay, WDnet Studio

Onlangs een echte ouderwetsche Vlaamsche bruiloft bijgewoond. We zijn om één uur aan tafel gegaan, en om negen uur des avonds zaten wij nòg rond den disch. En gedurende al die uren is er onafgebroken gegeten en gedronken!

Ik heb met bewondering, welke allengskens overging tot een zekere graad van angstige ontsteltenis, een gast gadegeslagen, die van elke schotel zich tweemaal bediende en wiens bord nimmer gansch ledig was.

Het was inderdaad een schoon schouwspel, die eindelooze reeks van gerechten, keurige voorspijzen, tarbotten, rosbiefen, kalfskarbonaden, reebouten, kippen, jonge erwtjes, fijne wortelkens, kreeftensalade, nieuwe aardappels, taarten, gember, kazen en uitmuntende chocolade en dit al natuurlijk overvloedig bevocht met roode en witte wijnen van de puikste merken!

En dan de gast, de onvergetelijke, die schranste en dronk! Het was een heldendicht, van zeker slag, in actie! Tegen tien uur ben ik heengegaan, toen de aandacht van den Gargantua ganschelijk benomen was door een reusachtige taart.

Die Gargantua, onderwijzer aan een lagere school, scheen werkelijk niet de minste vrees voor den dood te hebben, noch zich te bekommeren om het raadsel des levens. Zijn maag is zijn god, en hij toont dezen zijn vereering op daadwerkelijke wijze.

Pieter van der Meer de Walcheren (1880-1970), schrijver, dichter en monnik. Ingekort fragment uit Mijn dagboek. Uitgeverij Brand, 1913.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden