Parade trekt meer bezoekers

De Parade trok een recordaantal bezoekers, hoewel het festival ook zwaar theater programmeert. 'Het publiek waardeert het', zegt artistiek directeur Nicole van Vessum.

De Parade trok, ondanks het abominabele weer deze zomer, het hoogste aantal bezoekers ooit: 267 duizend. Hadden jullie zo'n goed programma?

Dat zou ik het liefst als antwoord geven, maar nee: het kwam vooral door het goede weer in Utrecht en Amsterdam. Normaal komen er tijdens de openingsavond in Amsterdam drieduizend of vierduizend bezoekers, dit jaar waren het er elfduizend. De mensen zaten echt op ons te wachten. Ze hadden zin om de zomer te vieren.

Wie waren dit jaar de grote publiekstrekkers?

Ellen ten Damme, Ali B., Remko Vrijdag en Martine Sandifort, Wart Kamps en Rogier Philipoom. En in Amsterdam stonden er elke avond rijen voor de voorstelling De Kale Zangeres. Zes oudere acteurs, onder wie Bram vander Vlugt, Nettie Blanken, Frits Lambrechts in een absurd en toch ouderwets gespeeld toneelstuk - 'Alsof Swiebertje elk moment kon binnenlopen', zei onze zakelijk leider, Ray van Santen erover. Toen we zes jaar geleden de leiding overnamen van Terts Brinkhoff hebben we gezegd: we willen niet alleen jonge makers op de Parade, ook de ouderen. Het moet als een Italiaanse familie voelen: de generaties moeten elkaar bestuiven.

Wie vond u de grootste verrassing van dit jaar?

Ali B. Vorig jaar stond hij voor het eerst op De Parade, en was het nog zoeken naar een vorm. Dit jaar kon je zien hoe goed hij zich had ontwikkeld. Met Stef Bos zong hij een lied over vaders, uit Ali B op volle toeren, waarna hij, voor het eerst in het theater, over zijn eigen vader ging vertellen. De mensen liepen huilend de tent uit.


Mag hij volgend jaar weer komen?


We doen nooit beloftes. Dat wil zeggen: we doen ze wel, maar Ray en ik hebben afgesproken dat we dat niet openbaar maken. Bovendien: het zijn geen harde beloftes. We zeggen altijd 'ja, onder voorbehoud'.


U bent nu zes jaar artistiek leider van De Parade. Wat is de belangrijkste verandering die u heeft doorgevoerd?

Vroeger lag het zwaartepunt op muziektheater, en op voorstellingen die ofwel seksueel getint, of heel erg 'om te lachen' waren. Ray en ik zijn meer de theaterkant opgegaan. Het mag weer zwaarder en experimenteler. En het mooie is: het publiek waardeert het. Wat dat betreft zwemmen we tegen de stroom in.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden