PAR moet op Curaçao snel coalitie vormen

De winnaar van de Curaçaose Eilandsraadsverkiezingen van vrijdag, de liberale PAR, staat onder grote druk om een een coalitie te vormen. Er moeten zeer snel beslissingen worden genomen over de staatskundige herstructurering.

Van onze correspondent Jean Mentens

Op 9 september staat een Ronde Tafel Conferentie (RTC) in Den Haag gepland waarbij alle afspraken worden nagelopen die moeten zijn gemaakt om per 10 oktober de Antillen op te heffen.

Curaçao en Sint Maarten willen verder als autonome landen binnen het koninkrijk; Bonaire, Sint Eustatius en Saba als bijzondere gemeenten van Nederland. Hiertoe moet echter nog wel de Staatsregeling, of grondwet, van Curaçao worden aangenomen.

De PAR, met acht zetels nu de grootste partij, is voorstander van die grondwet. Lijsttrekker Emily De Jongh-Elhage heeft slechts één week de tijd om een meerderheid te vinden die de Staatsregeling goedkeurt. Als er nog een Curaçaose regering wil aanschuiven op de slot-RTC, moet de PAR razendsnel handelen, want de oude coalitie die jarenlang het staatkundige veranderingstraject heeft gedragen en verdedigd, is haar meerderheid kwijt.

De grote winnaar van de Curaçaose verkiezingen is de Movemento Futuro Korsòu (MFK), die uit het niets vijf zetels binnenhaalde en in de nieuwe Curaçaose Eilandsraad de tweede partij wordt. De MFK werd amper twee maanden geleden opgericht door de populaire zakenman Gerrit Schotte. Hij wist vooral jongere kiezers aan te trekken die zich hebben afgewend van de traditionele politieke partijen.

Schotte is in principe bereid voor de Staatsregeling te stemmen, maar wil voor deelname aan een coalitie nog wel over een en ander onderhandelen.

De andere grote winnaar is Pueblo Soberano (PS). Deze nationalistische partij, die volledige onafhankelijkheid van Nederland wil, gaat van één naar vier zetels. Op die partij hoeft de PAR echter niet te rekenen. PS-voorman Helmin Wiels liet direct nadat de uitslag bekend was geworden, weten dat Nederland van het eiland mag ophoepelen. Hij wil een regering zonder de PAR die dat snel kan bewerkstelligen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden