Papsneeuw

De vlam werd aangestoken onder de finale van De vuurvogel van Stravinsky - inkoppertje.


Eerder die avond was de NOS al van de partij, met een vooruitblik en nabeschouwing op het folkloristische propagandatheater. Daarmee werd de sluis opengezet voor een oeverloze spraakwaterval op Neder- land 1, waar deze weken onder meer DWDD, VPRO's Vrije Geluiden en Boeken werden weggevaagd op het onderdeel kijkcijferjagen van de NPO.


Kysia Hekster, voormalig Rusland-correspondent van de NOS, zou er 'een moord voor doen om in de regiekamer te zien wat we niet te zien krijgen', zei ze vóór de openingsceremonie van de Spelen.


Ironisch genoeg was het interessanter te zien wat de Russen wél te zien kregen: de vijfde olympische ring die tijdens de pompeuze ceremonie voor het oog van de wereld haperde, verscheen in Rusland goed in beeld. Daar waren beelden van de repetitie uitgezonden - per ongeluk, luidde de verklaring.


Ook raadselachtig: waarom niet de hele 'zware' Nederlandse delegatie in beeld was gekomen. Alleen de NOS-camera had de hossende koning Willem Alexander en Máxima weten te vangen. De Russische regie had meer oog voor Rutte's breed gebarende woordvoerder, bijgenaamd 'de boswachter', zo leerde Ferry Mingelen in P&W.


Hekster, als Ruslandkenner beter in haar rol dan als royaltywatcher: 'Het betekent ongetwijfeld wat, maar ik vind het moeilijk te zeggen wát.'


De toon van de nabeschouwing bij de NOS was vrijdag overigens prima: vooral Hekster, Derk Sauer en correspondent David Jan Godfroid plaatsten juiste kanttekeningen bij de Poetinshow.


Maar zaterdag al schoot tv in chauvinismekramp, ook al had Mart Smeets er in P&W nog zo op gewezen dat buiten Nederland niemand weet wie Sven Kramer is. Niet erg, hooguit symptomatisch voor het Calimero-syndroom van een volk dat zich een identiteit baant op het wereldtoneel. De 5 kilometer van Kramer, de 3 van Wüst: de NOS bracht het onberispelijk in beeld, al ontbrak de spanning.


Maar ondoenlijk blijft die dominante waterval. De open deuren in de commentaartjes, de holle quotes van de hijgende helden. Verslaggever Bert Maalderink aan Ireen Wüst: 'Wat een solide race eigenlijk, hè? Precies zoals je hem in je hoofd had.'


Het was geen vraag, maar een belijdenis.


Wüst, over haar derde keer goud: 'Ja, hoe is het mogelijk, hè. Snap jij het?' Maalderink: 'Ja, ik snap het wel. Jij bent gewoon de beste.'


Dione de Graaf besprak dit gesprekje na in de studio: 'Ja, ik snap Bert Maalderink wel.' Tegen Rintje Ritsma: 'Snap jij dat, dat het zo onwerkelijk is?' Dat snapte Rintje. Kortom: papsneeuw. Dat vergt zwaar slalommen, een onderdeel van de kijksport dat niet mag worden onderschat.


Gelukkig gloort er licht achter de bergen. Zondag een uitstekende De bergen achter Sotsji (VPRO), met Jelle Brandt Corstius in grijs busje tuffend langs Chevsoeren. Met zijn Russisch en zijn ontwapenende verschijning weet hij telkens het vertrouwen te winnen van knoestige mannen met wodka-ogen op verlaten bergen. 'Hier is rust, vrede en je bent dichter bij God'.


Zaterdag een sublieme muziekavond (van Hugo Borst en Henry Schut) in DWDD Saturday Night. De DWDD-dynamiek ontbrak, het deerde niet. Integendeel: alle tijd voor een lekker lang potje lullen over muziek, met verrassende fragmenten (van Joy Division tot Madonna) en persoonlijke verhalen.


Borst over zijn 'eerste keer': het voelde als 'natte papsneeuw'. Toch nog een sprankje winterspelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden