Papoeavlag blijft in top bij huis vermoorde leider

Boven het huis van de vermoorde Papoealeider Theys Hiyo Eluay in Sentani wappert op 1 december de Morgenster: de vlag van onafhankelijk West-Papoea....

De Morgenster hangt er dus ook als zo'n tweeduizend mensen zich verzamelen om te herdenken dat veertig jaar geleden, op 1 december 1961, de Papoea's van het toenmalige Nederlands Nieuw-Guinea de onafhankelijkheid uitriepen.

Op andere plaatsen in de provincie worden soortgelijke ceremonies gehouden. Hier en daar wordt de vlag wel gehesen, maar de dag verloopt zonder incidenten.

Vorig jaar werden in Irian Jaya zeven mensen door Indonesische troepen doodgeschoten toen zij zich verzetten tegen het neerhalen van de vlag. De leiders van de onafhankelijkheidsbeweging hebben hun aanhangers dit jaar opgeroepen kalm te blijven om geen geweld uit te lokken.

'Wij rouwen nog steeds om Theys, wij willen niet nog meer doden', zegt Tom Beanal, vice-voorzitter van het Papoea Presidium (PDP), de overkoepelende raad die de strijd voor onafhankelijkheid coördineert. De vermoorde 'Papa Theys' Eluay was voorzitter van dit presidium.

Op een steenworp afstand van Theys' huis, aan de hoofdstraat van Sentani, getuigen de geblakerde resten van tientallen woningen en winkels ervan hoe ontvlambaar de situatie hier kan zijn. De huizen zijn op 11 november in brand gestoken door woedende Papoea's toen die hoorden dat hun leider Theys Eluay was vermoord.

Tom Beanal eist in zijn toespraak dat er onder internationaal toezicht een onafhankelijk onderzoek wordt ingesteld naar de moord. Die eis is een dag eerder ondersteund door het provinciebestuur van Irian Jaya. Maar de Indonesische regering houdt vooralsnog vast aan haar eigen onderzoek. Dat zal worden verricht door een team van leger en politie.

Het Papoea-presidium en de mensenrechtenorganisaties in Irian Jaya verdenken het Indonesische leger van de moord op de Papoea-leider. Zij hebben daarom weinig vertrouwen in dit Indonesische onderzoek.

Tom Beanal herhaalt vervolgens de belangrijkste eis van het presidium: een internationale dialoog over Irian Jaya/West-Papoea. 'Een internationale dialoog moet de geschiedenis van Papoea rechtzetten', zegt Beanal.

De Papoea's voelen zich verkwanseld door Nederland, de Verenigde Staten en de Verenigde Naties. Die hebben hun land begin jaren zestig overgedragen aan Indonesië na onderhandelingen waarbij de Papoea's zelf niet betrokken zijn geweest.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden