Papoealeiders vluchten per prauw naar Australië

Op de noordkust van Australië is woensdag een vlerkprauw met twee buitenboordmotoren geland. Aan boord waren dertig mannen, zes vrouwen en zeven kinderen uit de Indonesische provincie Papua, die om politiek asiel kwamen vragen....

Van onze buitenlandredactie

Volgens Louise Byrne van de Australia West Papua Association zijn dePapoea's gevlucht onder druk van de sinds enige tijd toegenomen spanningenin Papua, waar de reeds aanwezige Indonesische troepen zouden zijnversterkt met troepen uit Atjeh.

'Dit is een generatie van Papoea-leiders', zei Byrne tegen het dagbladThe Australian. 'Zij zouden niet zijn vertrokken zonder goedkeuring van hunhele gemeenschap. Zij weten teveel van wat zich afspeelt in deregeringsdepartementen van West-Papua.'

Ze hoopt dat de Australische regering - die niet bekendstaat vanwegehaar ruimhartige migratiebeleid - de Papoealeiders en hun gezinneninderdaad asiel verleent. Byrne is bang dat ze anders bij terugkeer doorde Indonesiërs gevangen worden genomen en worden gemarteld.

Een van de asielzoekers zou Herman Wanggai zijn die als studentenleidertwee jaar gevangen heeft gezeten voor deelname aan een vreedzameplechtigheid in 2002 waarbij de verboden vlag van de Papoea's werd gehesen.

De onafhankelijkheidsactivisten hadden hun zelfgebouwde prauw getooidmet grote spandoeken. 'Red volksziel West-Papua van genocide, intimidatieen terreur van militair bewind Indonesië' luidde het ene. Op het anderestond: Ook wij Papoea's verlangen vrijheid, vrede, liefde en gerechtigheidin ons eigen land'. De Papoea's werden per bus overgebracht naar hetmijnstadje Weipa, waar ze worden verhoord. Wie in Australië asiel wilvragen moet het vasteland bereiken, want op de eilanden voor de kust is datniet meer toegestaan.

Het is voor het eerst dat Papoea's zo'n lange (425 kilometer) zeereisondernemen om hun land te ontvluchten. Meestal staken ze de grens over naarPapua Nieuw Guinea, het onafhankelijke buurland. Maar volgens Louise Byrneis dat veel moeilijker geworden. 'Ik meen dat er in december een nieuwgrensverdrag is getekend tussen Papua Nieuw Guinea en Indonesië', zei zein een interview met ABC.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden