Papoea’s zijn juist dik, zegt minister

Zo is er een hongersnood, zo is er niets meer aan de hand. Sterker nog: de Papoea’s die zouden lijden aan ernstig voedseltekort zijn dik....

Van onze correspondent Michel Maas

Een week na de alarmerende berichten over een hongersnood in de afgelegen hooglanden van Papua doet de Indonesische minister Aburizal Bakrie het verhaal af als onzin.

Volgens hem is er niemand van honger omgekomen. ‘De mensen zijn dik, hun varkens zijn vet en de maïs en kool staan er goed bij’, zegt de minister. ‘Ik kan u de foto’s laten zien.’ Bakrie doet zijn uitspraken na een bezoek aan het afgelegen district Yahukimo, waar 55 personen zouden zijn doodgegaan van honger.

Het bericht van de hongersnood schokte Indonesië. De media stortten zich op de ramp, die na de uitbraak van polio en de vogelgriep het zoveelste bewijs zou zijn van een falende gezondheidszorg.

President Susilo Bambang Yudhoyono trok zich de zaak persoonlijk aan en belastte coördinerend minister voor Welzijn Aburizal Bakrie met de hulpverlening. Bakrie organiseerde meteen voedseltransporten en ging zelf poolshoogte nemen. De Indonesische televisie toonde beelden van kindjes met hongerbuikjes en van lokale leiders die bevestigden dat er weinig eten was.

De minister blijkt na zijn reis allerminst overtuigd. De mensen moeten hun land en voedsel beter beheren, zegt hij. Hij zal landbouwdeskundigen sturen en voorraadschuren laten bouwen. Bakrie verwijt de Indonesische media dat die het verhaal hebben opgeblazen zonder het te controleren.

De eerste die alarm sloeg was het districtshoofd van Yahukimo, maar hoe die aan zijn informatie kwam is duister. Zijn noodkreet bereikte een televisiestation en toen de media dagen later het afgelegen Yahukimo bereikten, stortten zij zich op iedereen die er ook maar een beetje hongerig uitzag en bevestigden zo het hongerverhaal.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden