Papierfabrikant zenuwachtig over schaarse en dure grondstof Crown van Gelder voert produktie op

Papierfabrikant Crown Van Gelder (CVG) heeft de produktie fors opgevoerd om aan de grote vraag van klanten te kunnen voldoen....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Begin dit jaar gaf het papierconcern nog een meer voorzichtige prognose af, maar de voorspoedige gang van zaken tot half april is voor CVG aanleiding geweest de verwachtingen hoger bij te stellen. Voor heel 1995 voorziet directeur dr ir K. Schaafsma een 'aanzienlijke verbetering' van het resultaat.

Vorig jaar steeg de winst van CVG al met meer dan 80 procent tot ruim 12,8 miljoen gulden. 'We zijn door het dal heen', zei Schaafsma gisteren bij de toelichting op de jaarcijfers. De omzet nam met ruim een kwart toe tot 235 miljoen gulden. In reactie op het gunstige winstverwachting steeg de koers van CVG gisteren met tien gulden tot 167 gulden.

CVG wordt, net als alle andere papierfabrikanten, geconfronteerd met een enorme stijging van de grondstofprijzen (celstof). 'De prijzen schieten omhoog en waar het ophoudt weet geen sterveling', aldus Schaafsma. 'We zien geen teken dat de markt gaat aarzelen.'

Vorig jaar werd de celstof al zo'n 80 procent duurder terwijl voor dit jaar al prijsverhogingen van ten minste 25 procent zijn aangekondigd. De grondstofprijzen lagen voor 1994 wel beneden kostprijsniveau.

Aanvankelijk had CVG moeite om de veel duurdere inkoop ook door te berekenen aan de eigen klanten. 'We zijn nogal wat marge kwijtgeraakt.' Maar het concern kon dit nadeel meer dan wegwerken door de produktie vorig jaar fors (met ruim 16 procent) op te voeren. Ook boekte het concern een boekwinst op de voorraad papier die vanwege de gestegen prijzen meer waard werd.

De vraag naar papier is zo groot dat sommige fabrikanten het niet kunnen behappen. Dat heeft ook weer te maken met een schaarste aan grondstof. Door gebrek aan hout draait bijvoorbeeld een nieuwe celstoffabriek in Indonesië maar op halve kracht. En in de VS moeten sommige kranten al in pagina's terug vanwege de papierschaarste.

Ook CVG heeft enigszins last van de wereldwijd heersende schaarste op de markt. Het concern krijgt soms de verkeerde grondstof binnen of de leverancier levert te weinig of is te laat. Schaafsma: 'Het leven is op dit moment tamelijk zenuwachtig. We houden onze vingers gekruist.'

De vraag naar papier neemt vooral in Zuidoost-Azië en enkele grote Latijnsamerikaanse landen toe. CVG levert weinig aan deze regio's maar profiteert door de hogere prijzen toch van de krapte op de markt die hierdoor is ontstaan. Behalve de extra vraag heeft ook het wegvallen van een groot deel van de papier- en celstofproduktie in Rusland de prijzen opgedreven.

De gunstige marktomstandigheden zijn voor CVG geen reden om te investeren in een nieuwe papiermachine. Het concern kan zo'n aankoop alleen ook niet betalen. 'Zo'n machine is verschrikkelijk duur, zo'n vier- tot zeshonderd miljoen gulden.' Door aanpassing van de bestaande machines neemt de produktiecapaciteit volgens Schaafsma jaarlijks wel met enkele procenten toe.

CVG is bezig met het opstellen van een groot investeringsprogramma voor de verbetering van de papiermachines. Hiermee is naar schatting 80 miljoen gulden gemoeid. De uitvoering van dit programma zal naar verwachting van Schaafsma twee tot drie jaar duren.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden