‘Papieren deelnemers’ verslaan internetspellers

De voorronde van het Groot Dictee is dit jaar gemaakt door 4.364 deelnemers..

AMSTERDAM De voorronde van het Groot Dictee der Nederlandse Taal heeft dit jaar beduidend meer deelnemers getrokken dan in 2005. Op internet is de spellingoefening gemaakt door 3.610 mensen. Per post kwamen 754 inzendingen binnen. In totaal deden 4.364 mensen mee.

Dat is, in de zeventienjarige historie van het dictee, geen record; in 2003 waren er 5.458 inzenders en het jaar erop bijna vijfduizend. Er waren dit jaar relatief weinig deelnemers met nul fout: 87. Van hen maakten er 31 gebruik van de mogelijkheid de uitgeknipte opgaven in te sturen, waarmee de ‘papieren deelnemers’ verhoudingsgewijs een aanmerkelijk beter resultaat boekten dan hun elektronische tegenstrevers.

Over de opgaven vielen dit jaar betrekkelijk weinig klachten te noteren. Er waren een paar mensen die struikelden over het persoonlijk voornaamwoord ‘ze’ in zin 6, over de Europarlementsleden: dat moest natuurlijk ‘hen’ zijn, veronderstelden ze. Maar iemand die op internet hardop zijn beklag deed, werd terechtgewezen door een collega-deelnemer die opmerkte dat het, juist of onjuist gebruikt, volgens de spelregels in geen geval als fout zou worden aangemerkt. Zo is het; beide zijn bovendien goed.

Opmerkelijke inzendingen waren er ook weer, bijvoorbeeld die van een groep havo- en vwo-leerlingen van Anneke Flikweert uit Zierikzee, die schrijft: ‘We hebben niet speciaal geoefend; het onderdeel spelling komt pas na de Kerst weer aan de orde. Maar ik vind het een erg leuke manier om ze wakker te schudden.’ Leerlingen met nul fouten waren er niet bij, maar over hun niveau hoeft Flikweert zich geen al te grote zorgen te maken.

Dan was er nog H. Schanssema uit Hengelo, die de krantenpagina oningevuld retour zond en er boos bij noteerde: ‘Volkskrant, wat maak je me nou!’ Verderop schrijft hij: ‘De Volkskrant, die de leer van het Witte Boekje predikt, wil ons nu mee laten doen met de ongelovigen van het Groene Boekje.’ Zo is het nu eenmaal afgesproken; voor het Groot Dictee der Nederlandse Taal doen we vanouds een beroep op de officiële regels zoals die zijn vervat in de meest recente (2005) uitgaven van de Woordenlijst Nederlandse taal en het Van Dale Groot woordenboek van de Nederlandse taal.

Twintig mensen die aan de voorronde hebben meegedaan, mogen straks proberen die regels in de praktijk toe te passen. Als Nederlandse deelnemers van het Groot Dictee zijn geselecteerd: Marian van Agt, Eindhoven; Antoon van Beek, Rijsbergen; Jacques Bettelheim, Koudekerk aan den Rijn; Jan Dicke, Den Haag; René Dijkgraaf, Harderwijk; Marijke Dubach, Zutphen; Hendrien Duijnhouwer, Amsterdam; Karin Eggink, Schiedam; Nancy Hinkamp, Aalten; Alex Kelderman, Hoofddorp; Rob Kerkhoven, Heerenveen; Bart Kuijpers, Rotterdam; Hanneke Pruijs, Amersfoort; Lars Slofstra, Amersfoort; Froukje Susanna, Borne; Anneke Verbrugge, Lelystad; Lise Verplancke, Breda; Albert de Vos, Zwolle; Marion Winnink, Heerle; Ronald Wolthoff, Amsterdam.

Het Vlaamse dagblad De Standaard selecteerde daarenboven tien deelnemers uit België, en zoals elk jaar zijn er ook nog eens prominente Nederlanders en Vlamingen bereid gevonden hun kennis van de spelling te laten beproeven. Onder hen bevinden zich, in het Nederlandse kamp, de voormalige voetballer Regi Blinker, de televisiepresentatoren Arie Boomsma en Andries Knevel, de schrijfsters Susan Smit en Naima El Bezaz, de acteurs Frank Lammers en Derek de Lint, de politici Fred Teeven (VVD) en Kathleen Ferrier (CDA), de styliste en ‘feelgoodexpert’ Coco de Meyere, Weekend-hoofdredacteur Marc van der Linden, de rapper Baas B, de zanger Wolter Kroes, en de actrice/presentatrice Tanja Jess.

Zestig mensen nemen het straks dus tegen elkaar op, in het gebouw van de Eerste Kamer in Den Haag, onder leiding van de Nederlandse nieuwslezer Philip Freriks en zijn Vlaamse collega Martine Tanghe. Over het dictee is niet meer bekend dan dat het, zoals alle jaren, acht zinnen zal tellen en dat het verhaal ditmaal bedacht is door Martin Bril, columnist van onder andere de Volkskrant, die eerder te kennen gaf niet dol te zijn op moeilijke woorden. Of dat een uitspraak is waaraan de kandidaten hoop kunnen ontlenen, is te zien op woensdag 20 december vanaf 20.25 uur op Nederland 1. Bril zal zijn tekst eerst zelf voordragen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden