Papieren boek kan 'ebook' nog aan

De Frankfurter Buchmesse, die gisternamiddag officieel werd geopend, levert ook dit jaar weer het bewijs dat het traditionele boek, ondanks alle drukte op de elektronische snelweg, springlevend is....

Bovendien, zo blijkt uit opiniepelingen, wordt er in Duitsland weer meer gelezen. De stemming in de branche is goed, zei gisteren in Frankfurt Roland Ulmer, de voorzitter van de Börsenverein des Deutschen Buchhandels. Dat betekent niet dat in de boekenbranche alles bij het oude blijft, integendeel. De technologische vernieuwing via computer en internet heeft in de branche een herstructureringsproces op gang gebracht . Nu reeds biedt elke vierde uitgever in Frankfurt ook elektronische producten aan. Door de nieuwe techniek verschijnt het boek in verschillende gedaantes. Maar het elektronische boek, het zogeheten ebook, zal het traditionele boek niet verdrijven, althans wat de literatuur en de populaire non-fictie betreft, zo meent Ulmer. Wetenschappelijke boeken zullen meer en meer elektronisch worden aangeboden.

Het elektronische boek zal dit jaar op bijzondere wijze worden gestimuleerd. Voor het eerst zullen in Frankfurt prijzen worden uitgereikt voor het beste ebook. De hoofdprijs bedraagt honderdduizend dollar.

Dat de technologische vernieuwing ook de Buchmesse zelf niet onberoerd laat, bleek gisteren vooral uit de woorden van Lorenzo Rudolf, de Zwitser die sinds een half jaar directeur van de beurs is. Hij wil veranderingen doorvoeren, maar daarbij behoedzaam te werk gaan.

De 52ste Buchmesse lijkt een soort overgangsbeurs te worden. Zo is er de 'virtuele Buchmesse', de boekenbeurs op het internet. Thans wordt er gewerkt aan een speciaal systeem, waarbij online tussen uitgevers wordt onderhandeld over aan- en verkoop van rechten en licenties. Dit systeem moet in de zomer van volgend jaar beschikbaar zijn. De Buchmesse zal zich dan niet langer beperken tot vijf dagen per jaar, maar zal een permanent karakter krijgen. De jaarlijke Buchmesse zal vooral een plaats van persoonlijke ontmoeting worden .

De meest opvallende verandering van dit jaar is, dat de nieuwe directeur een nieuw thematisch zwaartepunt heeft geschapen. 'Faszination Comic' heet het project en dat betekent dat hal 4 in het teken staat van stripverhaal en stripfiguur. Voor de comic is een wereldwijde markt ontstaan. In Frankfurt zullen studies worden gepresenteerd en lezingen worden gehouden, tekenaars zullen bij hun werk kunnen worden gadegeslagen.

Het traditionele zwaartepunt van de Buchmesse, een bepaald land, is niet verdwenen. Poolse schrijvers en Poolse cultuur staan dit jaar in het middelpunt. Meer dan zeventig Poolse auteurs komen naar Frankfurt, onder wiede Nobelprijswinnaars Wislawa Szymborska en Czeslaw Milosz.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden