Papendal spil van topsport-netwerk

Wanneer het Nationaal Sportcentrum Papendal straks, in 2005, het volledig ontwikkelde Olympisch Trainingscentrum (OTC) herbergt, dan vormt de Arnhemse 'multi-disciplinaire' topsportlocatie de spil van een uitgebreid en uitgekiend netwerk van trainingsaccommodaties....

Van onze verslaggever John Volkers

Het NOCNSF, de nationale sportkoepel, presenteerde deze week het overzicht van die toplocaties. Negentien van die trainingscentra zijn 'mono-disciplinair', zoals de directie topsport van de sportkoepel ze noemt. Er is op die plaatsen, van het noordelijke Harkstede (waterski) tot het zuidelijke Kaatsheuvel (wildwaterkano), telkens slechts één sport die door de besten van hun land beoefend wordt.

Er zijn in het plaatje van de olympische topsport ook vier plekken (Arnhem, Apeldoorn, Zeist en Zoetermeer), waar in meer takken van sport op het hoogste niveau getraind kan worden. Dat zijn de multi-disciplinaire locaties, met voorop het grotendeels nieuw te bouwen Olympic Training Centre OTC te Papendal, de sportlocatie bij Arnhem.

Op het nieuwe OTC worden straks mogelijk zestien sporten, met hun nationale selecties, gehuisvest. Daar zetelt in de kantoren van het Topsport-expertisecentrum de regie van de Nederlandse topsport en die kennis mag niet, zoals in de veelal landelijk gespreide trainingsaanpak, verbrokkeld worden.

Naast Papendal huizen in het hart van Nederland het in 2003 te openen indoorstadion van Apeldoorn (atletiek, baanwielrennen en volleybal) en het aloude KNVB-sportcentrum in Zeist (voetbal, waterpolo, volleybal en tijdelijk handbal). Het vierde 'meer-sportencentrum' is te vinden in Zoetermeer. Daar hebben op één plaats de nationale trainingen voor kunstrijden, curling, shorttrack en ijshockey plaats.

Zoetermeer herbergt overigens ook nog het nationale trainingscentrum voor racquetball, zoals in die stad ook de sterkste turnselectie van het land, bij clubteam Pro Patria, is ondergebracht. Daarmee evenaart de Zuid-Hollandse stad nagenoeg de score van Amsterdam dat op zes verschillende plaatsen in en rond de stad nationaal hoog aangeslagen trainingscentra bezit, voor rugby, volleybal, roeien, cricket, hockey en oosterse gevechtskunsten.

Het concept van het netwerk der trainingscentra is een van de drie toekomstplannen, waarmee NOCNSF na Sydney aan de slag is gegaan.

Bij het nieuwe web der trainingscentra is ook ruimte voor een decentrale aanpak. NOCNSF wil geen bestaande 'krachtcentrales' laten sluiten. Volleybal bijvoorbeeld mag zich over plaatsen als Zeist, Harderwijk en Amsterdam verspreiden. De turnbond KNGU kiest doelbewust voor spreiding van activiteiten, in Zoetermeer, Nijmegen, Heerenveen en Amsterdam, waar NOC in zijn plannen rekening houdt met Beekbergen als toplocatie.

De plannenmakers van de sportkoepel benadrukken daarom dat de toekomstschets nog zeer conceptmatig is. De bonden wordt gevraagd te reageren en mee te denken. Het doel is betere trainingsfaciliteiten die moeten leiden tot de handhaving en verbetering van de olympische score. De 25 medailles van Sydney zouden in 2008 (Peking? tot 40 moeten uitgroeien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden