Papaverteelt verhindert opbouw van Afghanistan

De drugsbestrijding in Afghanistan schiet ernstig tekort, waardoor de wederopbouw van het land stagneert. Met die sombere boodschap begonnen de ministers Henk Kamp van Defensie en Agnes van Ardenne voor Ontwikkelingssamenwerking dinsdag aan een meerdaags bezoek aan Afghanistan....

Volgens beide bewindslieden kan de internationale gemeenschap de regering-Karzai niet langer laten ‘aanmodderen’. Tot dusverre speelt de NAVO-troepenmacht ISAF slechts een ondersteunende rol; Nederlandse en andere buitenlandse militairen mogen bijvoorbeeld geen papavervelden vernietigen of drugsbaronnen oppakken. De zwakke, door corruptie geplaagde regering in Kabul toont echter weinig initiatief. ‘We moeten afscheid nemen van de huidige aanpak’, zei minister Kamp na een gesprek met experts op het gebied van drugsbestrijding in Kabul.

In Kamerdebatten over de huidige Uruzgan-missie pleitte de regering voor terughoudendheid, om geen vijandige stemming te kweken onder de bevolking die sterk afhankelijk is van de narco-industrie. In de provincie Uruzgan nam de papaverteelt vorig jaar met maar liefst 370 procent toe, volgens cijfers van de VN. De gemiddelde toename in het land bedroeg bijna zestig procent.

Een klopjacht door Nederlandse militairen op papaverboeren ligt niet in het verschiet, bleek uit de woorden van Kamp. Eerst moet de internationale gemeenschap het eens worden over een aanpak. Van Ardenne sprak wel over een ‘nieuw Nederlands initiatief’: financiële compensatie voor boeren die van papaver overstappen op gewassen met een lagere marktprijs.

Binnen de NAVO zijn vooral de VS en Groot-Brittannië pleitbezorgers van een intensievere drugsbestrijding. De Amerikanen zouden overwegen met chemische middelen vanuit vliegtuigen papavervelden te vernietigen. Volgens diplomaten in Kabul stuit een dergelijke aanpak op grote weerstand, niet alleen bij de regering-Karzai maar ook bij veel NAVO-bondgenoten. ‘Ze beschouwen drugsbestrijding niet als een prioriteit’.

De Amerikaanse regering beschouwt de drugsindustrie echter als belangrijkste bron van inkomsten voor de Taliban en andere vijandige elementen. Jaarlijks gaat er drie miljard dollar in om.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden