Papas arrugadas met mojo verde (aardappeltjes met mojosaus)

Vergezeld door hordes toeristen zijn wij nu op een vulkanisch eiland. Niet als toerist hoor, vreest niet, wij zijn op familiebezoek. Gelukkig wil de familie ons graag laten zien wat de mooie plekken van het eiland zijn: het strand, het zwembad, dat artisanale marktje, de bijzondere architectuur... en dat je hier behalve op gas en elektra ook op vulkaan kunt koken.

Tallina van den Hoed
Een man plukt druiven op Lanzarote Beeld afp
Een man plukt druiven op LanzaroteBeeld afp

Ingrediënten

700 gram aardappeltjes
4 groene pepers
6 grote of 10 kleine tenen
knoflook
1 tl komijn
50 gram platte peterselie
1 halve ui
2 eetlepels azijn
6 eetlepels olie
water
U zit nu natuurlijk meteen te popelen: koken op een vulkaan, dat wilt u ook! Aardkrachtkoken, dat is nog eens duurzaam! Die warmte ligt daar maar te liggen. En dat terwijl u er ook op kunt koken. Dat hebben die Lanzarotiensers goed bedacht.

Graaf een gat tot u duidelijk stralingswarmte voelt. Graaf dan nog even door. Als u een dorre tak tegen de wand van uw kuil houdt en hij vliegt binnen 10 seconden in de fik, dan zit u goed. Klim uit uw kuil en haal wat karbonaadjes, worstjes of ander bescheiden vlees uit de koelkast. Gril het gaar op de vulkaan. Wat een ervaring!

Grillpan
Wat zegt u? Dat doet u niet? U heeft geen vergunning voor het graven van dergelijke kuilen en er zit allerlei gesteente in de weg? Geneer u niet: ook hier is er maar één restaurant dat op vulkaan kookt. Gril uw vlees dus in de grillpan of op de contactgrill.

Lanzarote is een bar eiland, met weinig regen, maar veel wind en zon. Dat wat er groeit, ploetert dus en wordt daarom extra lekker. Aardappeltjes in de schil bijvoorbeeld. Je eet ze met mojosaus - in verschillende kleurtjes. Ik hou het meest van de mojo verde.

Zoek die gemene scrubhandschoen uit uw kerstpakket, moederdagcadeau of verjaardag-giftset en scrub daarmee de aardappeltjes zacht als babybilletjes. Ze moeten dus wel nog wat vel hebben, maar niet meer zo winters dik en hard. Doe ze in een ruime pan, voeg water toe tot ze net niet onderstaan en twee eetlepels zout.

Kook ze gaar, giet af en zet de pan weer op de pit. Laat de aardappeltjes door de pan rollen tot ze drogen en een mooi zoutkorstje krijgen. Eet ze met, of zonder schil, dopend in de mojo.

Haal daarvoor de zaadjes en zaadlijsten uit de pepers. Doe alles in een keukenmachine en maal het heel fijn. Voeg water toe tot het een mooie saus is.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden