Paparazzoprins Edward op matje geroepen

WAT is moeilijker? Gewoon zijn en beroemd willen worden? Of beroemd zijn en gewoon willen doen? In Engeland zonder twijfel het tweede, zeker als je eigen familie je daarbij ook nog eens in het vaarwater zit....

Peter de Waard

Prins William, zoon van prins Charles en wijlen prinses Diana en toekomstig vorst, zou graag nog een paar jaar het leven van een gewone student willen leiden voordat hij eeuwig een camera op zich gericht krijgt. Daarom koos hij voor de Universiteit van St. Andrews, op een afgelegen plek aan de noordoostkust van Schotland waar het in de wintermaanden heel vroeg donker is en paparazzi het al gauw te koud zouden vinden om urenlang voor een dichte deur te posten.

Maar de schandaalbladen lieten zich niet zo snel afschrikken en openden massaal een bijkantoortje in het plaatsje. Omdat hier afgezien van een jaarlijks golftoernooi geen spat nieuws vandaan komt, lieten hun bedoelingen weinig te raden over. Vader Charles maakte daarom een deal met de al in St. Andrews gemobiliseerde media. Hij gunde ze een speciale sessie voor het volschieten van hun videobanden en fotorolletjes in ruil voor de plechtige en door de Britse Raad voor de Journalistiek geautoriseerde belofte hun kantoortjes te ontruimen en William de rest van het studiejaar met rust te laten. Voor een decor van gillende meisjes werd de pers door William begin vorige week dan ook op maat bediend.

Maar het pakte verkeerd uit. In plaats van dat William na een dag van de voorpagina verdween, is hij nu elke dag voorpaginanieuws. Dit keer is het niet te wijten aan de 'moordlustige' paparazzi van de tabloids, maar aan Williams bloedeigen oom prins Edward, wiens televisieproductiemaatschappij Ardent als enige de afspraak aan de laars lapte en ook in de dagen na de sessie doorging met het maken van opnamen op de campus.

Prins Charles was furieus op zijn vijftien jaar jongere broertje toen hij het nieuws hoorde. Maar Edward speelde de onschuld zelve: hij had het niet geweten, het team was meteen teruggeroepen en prins William zelf was ontzien. Edwards echtgenote Sophie maakte het nog erger door in een ijdele poging het vuurtje te doven, haar man publiekelijk in bescherming te nemen. Zij had in april al haar krediet verspeeld toen ze zich door een nep-sjeik niet alleen liet verleiden tot kwaadsprekerij over de rest van de familie maar ook de schijn op zich laadde haar koninklijke positie te misbruiken voor commerciële belangen.

Edward lijkt nu in hetzelfde schuitje te zitten. Hij kreeg een schrobbering en moest maandag de videobanden - prins William stond er niet op, zo meldde het persbericht van de Britse RVD bijna schamper - inleveren op Buckingham Palace.

Maandag begon Chelsea Clinton met haar studie internationale politiek aan de Universiteit van Oxford. Net als prins William werd zij door haar beroemde vader op haar eerste dag begeleid en zei ze graag een gewone student tussen de andere studenten te willen zijn. Of dat lukt lijkt erg onzeker, maar ze zal wel van koninklijke pottenkijkers verschoond blijven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden